Saznajte koje su najčešće alergije kod pasa i kako im možete pomoći

Foto: 123rf.com

ALERGIJE kod pasa su podjednako česte kao i kod ljudi, a isto takvi su i simptomi. Neki od uobičajenih simptoma alergija su nadražena, crvena, vlažna i iritirana koža, pojačan svrbež, nadražene oči, kihanje, povraćanje, svrbež ušiju, svrbež i otečenost šapa...

Primijetite li da se vaš pas ponaša neuobičajeno ili da ima neki od ovih simptoma, svakako posjetite veterinara.

Alergije se mogu razviti kod svih pasa, a najčešći alergeni na koje mogu biti alergični su: drveće, pelud, trava, spore gljiva, prašina i grinje, perje, dim cigarete, hrana, neki lijekovi, neki proizvodi protiv buha i krpelja, parfemi, šamponi, neke gumene i plastične igračke.

Postoji više vrsta alergija, jedna od njih je Atopijski dermatitis koji je ujedno i najčešći tip alergije kod pasa. Nastaje udisajem alergena kao što su pelud, grinje, korov i trave. Ako se radi o ovoj vrsti alergije, psu možete pomoći tako da češće brišete prašinu i držite prozore zatvorene.

Atopijski dermatitis je često sezonska, no u proljeće je najteža alergija jer ima najviše peludi. Koncentracija peludi je najveća u ranim jutarnjim satima i kasno navečer tako da izbjegavajte šetnje u to vrijeme.

Kako biste znali o točno kojem tipu alergije se radi kod vašeg ljubimca potrebno je napraviti dijagnostiku koju obavlja veterinar specijalist dermatologije. Nemojte sami davati lijekove protiv alergije dokle god niste sigurni o kojem tipu se radi.

Možda je vaš ljubimac alergičan na hranu te će promjena hrane biti dovoljna da se njegovo stanje smiri. Kao što smo naveli, postoji i alergija na ugriz buhe, što se također može spriječiti raznim proizvodima kao što su ampule tablete ili ogrlice.

No i kod ovih preparata treba biti oprezan te, kada ih prvi put stavljate - obratite pažnju da se ne bi razvila alergijska reakcija. Iako su šanse male da će ljubimac reagirati na neki od proizvoda, uvijek postoje iznimke. Pazite na svoje ljubimce i brinite se za njih.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom clanku vezanom uz kucne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.