Ove prekrasne bebe snježnog tigra uživaju u svojim prvim danima života

Screenshot

PRIJE mjeseca dana se obilježavao nacionalni dan snježnih tigrova, a iz Highland Wildlife Parka su nam stigle preslatke snimke mladunaca kako uživaju. Iako odrastaju u zatočeništvu, ovdje su sigurniji nego u divljini zbog previše krivolovaca koji su u potrazi za njihovim krznom.  

Bengalski tigar je najbrojnija podvrsta tigra i druga po veličini poslije sibirskog. Pripada carstvu životinja, razredu sisavaca i skupini mačaka, točnije velikih mačaka. 

Bijeli tigar je obojena (mutirana) varijanta bengalskog tigra (ponekad i amurskog). Može biti ostvarena samo ako oba roditelja imaju recesivne gene za bijelu boju. U prirodi su rijetki; može ih se naći samo u zoološkim vrtovima. Vjeruje se da je prvi bijeli tigar nađen 1951.

Da bi se rodio bijeli tigar, potrebno je da oba roditelja nose neuobičajene gene  za bijelu boju, a to se prirodno dešava jednom na 10.000 okota.

Trenutno na svijetu živi oko par stotina bijelih tigrova u zatočeništvu te ih se stotinjak može pronaći u Indiji. Njihova unikatna boja je vrlo interesantna krivolovcima, cirkusima i zoološkim vrtovima. Od ove tri nabrojane mogućnosti, najsigurniji su u zoološkom vrtu gdje se djelatnici brinu za njihov opstanak i zdravlje. 

Mužjak bengalskog tigra doseže dužinu od 275 do 295 cm, ali ima i primjeraka koji su duži i od 305 cm. Ženke su manje i duge su između 240 i 265 cm. Težina im se kreće od 130 pa do 265 kg, može biti viših jedinki. U ramenima im je visina od 90 cm pa do 1 m.

Osnovna boja im je crveno-zlatna. Donji dio tijela im je bijel. Relativno široke crne poprečne pruge se protežu od glave pa sve do vrha repa, a i noge su im jednako tako prugaste. Zanimljivo je da su bengalski tigrovi najbrža podvrsta tigrova koja može doseći brzinu od 90 km/h.

Bengalski tigar živi u Indiji i na obližnjim otocima te u Bangladešu, Butanu, Mianmaru i Nepalu, pa čak i u Kini. U Indiji najveća populacija bengalskih tigrova živi u Sundarbanu, najvećoj šumi mangrova na svijetu, ali nastanjuje i sjevernu i središnju Indiju.

Veličina populacije od oko 2500 jedinki pokazuje da je bengalski tigar prilično ugrožen, no ipak nije ni blizu tako ugrožen kao druge podvrste tigrova. Iako postoji međunarodna zabrana, trgovinu tigrovim krznom vode kriminalne organizacije i vrsta je sve bliže istrjebljenju.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.