Ove namirnice su jako opasne za mačke

Foto: 123rf

NEKE namirnice, koje su korisne za ljudsko zdravlje, vrlo su otrovne za mačke. Vlasnici ovih ljubimaca bi se trebali dobro informirati o namirnicama koje mačke ne smiju jesti, kako bi ih zaštitili i omogućili im dug i sretan život. 

U nastavku donosimo popis hrane koja je mačkama zabranjena, ali napominjemo da ni ovaj popis ne sadržava sve nedozvoljene namirnice.

1. Alkohol

Alkohol može uzrokovati ozbiljna oštećenja jetre i mozga kod mačaka. Naime već mala žličica dovoljno je mačka završi u komi. Malo više alkohola za mačku može biti i smrtonosno.

2. Čokolada

Čokolada je vrlo otrovna za mačke zbog sastojka teobromina. Ta tvar je sadržana u svakoj vrsti čokolade, a u visokoj koncentraciji u tamnoj čokoladi i čistom kakau, jer se koristi, između ostalog, za pečenje ili za proizvodnju vruće čokolade. Čokolada može dovesti do srčane aritmije, mišićnog tremora i drugih napadaja. 

3. Sirova svinjetina

Ovdje postoji rizik od često fatalne infekcije virusom Aujeszky. Ova bolest očituje se uglavnom neurološkim simptomima kod mačke. Postaje nemirna, stalno mijauče i gubi mnogo sline. U naprednoj fazi javljaju se poremećaji koordinacije i paraliza.

4. Avokado

U ljudskoj prehrani, zbog svojih zdravstvenih dobrobiti preporučljivo je jesti avokado, ali za mačke je ova namirnica vrlo štetna. Kod mačaka može doći do respiratornog poremećaja, edema i oštećuje srčani mišić.

5. Rajčice i patlidžan

Ovo povrće sadrži atropin, koji može biti uzrok srčane aritmije kod mačaka.

6. Sirovo meso peradi

Sirovo meso ima mnogo opasnosti za mačke - između ostalog salmonelu.

7. Luk

Luk je vrlo otrovan za mačke u bilo kojem obliku – sirov, kuhan, sušen ili u prahu. Razlog su sumporni spojevi. Oni zapravo napadaju crijevne stanice kod mačke, a konzumacija luka u bilo kojem obliku može uzrokovati povraćanje, proljev, iritaciju sluznice ili čak anemiju kod ljubimaca. Čak i male količine mogu biti dovoljne da ugroze njihovo zdravlje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.