Minijaturni šarmer Yorkie

Foto: Press

JORKŠIRSKI terijer (Yorkshire Terrier) ili od milja Yorkie, minijaturan je kućni pas profinjenog izgleda i autentične terijerske energije, koji osvaja svojim stavom, ali i umiljatošću.

Riječ je o pasmini koja se u Velikoj Britaniji uzgaja duže od stotinu godina. U početku su jorkširski terijeri bili mali lovački psi i taj je instinkt još uvijek prisutan u njihovim genima. Današnji Yorkie zahvaljujući tome osvaja jedinstvenim šarmom, a dojam osobnog značaja odaje već i samim svojim izgledom i uspravnim držanjem. 

Jorkširski terijer pripada skupini vrlo malih pasmina, koje u odrasloj dobi ne prelaze 4 kg tjelesne mase. Očekivani životni vijek im je oko 15 godina. 

Nježnog i gotovo krhkog izgleda, duge svilenkaste dlake, s malenim crnim nosićem i živahnim očima, ovaj omiljeni kućni psić uistinu je neodoljiv. Lako se prilagode životu u stanu i vrlo su aktivni unutar njega. Osjetljivi su na hladnoću i preferiraju boravak u toplom okruženju.

Jorkširskog terijera odlikuju iznimna hrabrost i velika znatiželja, što ga može dovesti u izazovnu situaciju prilikom komunikacije s drugim psima, uglavnom većim od njega. Karakterizira ga i iznimna odanost vlasniku. Ovaj ljupki pas je najsretniji kada ima punu pažnju svog vlasnika. Prema strancima i gostima u kući nerijetko su sumnjičavi. Stoga je posebno važan dobar odgoj i socijalizacija jorkširskog terijera, pri čemu ovaj psić lako uči i brzo usvaja željeno ponašanje zahvaljujući svojoj inteligenciji. Iz istog razloga ponekad mogu biti i poprilično tvrdoglavi te je dosljednost u odgoju također od velikog značaja. 

Neodoljivog su izgleda, zlatno-smeđe boje s crnim paležom i dlakom koja je duga, sjajna i fina poput svile, koja se proteže od kralježnice i pada s obje strane tijela sve do poda. Zahtjevnoj dlaci jorkširskog terijera potrebna je svakodnevna njega kako bi zadržala besprijekoran izgled i sjaj, koji se postiže brižnim i ispravnim češljanjem te dodatnom njegom kako bi se očuvala njezina duljina i kvaliteta i kako bi sva ljepota ove pasmine došla do izražaja. Dlaku na području glave savjetuje se kod ovih pasa skupljati u repić, kako se ne bi prljala i kako bi vidno polje psića bilo što preglednije. 

Kao i kod drugih malih pasmina, pravilan odabir visokokvalitetne hrane iznimno je važan za zdravlje o opću dobrobit ljubimca. Prikladna prehrana ima veliku ulogu u rastu i razvoju kod mladih pasa, ali i u održavanju dobrog zdravstvenog stanja kod pasa svih dobnih kategorija. Za odrasle jorkširske terijere, odnosno već nakon navršenih 8 mjeseci života, izvrstan odabir predstavlja superpremium hrana ASPECT Yorkshire Terrier koja je prilagođena njihovim pasminskim karakteristikama i potrebama. Pažljivo osmišljen i iznimno ukusan monoproteinski recept s lososom i rižom savršen je za ove malene sladokusce. ASPECT Yorkshire Terrier hrana je pritom potpuno je prirodna, bez glutena, bez GMO sastojaka i bez umjetnih konzervansa, boja i aroma. Sadrži laneno sjeme i ekstrakt nevena, bogate omega kiselinama za svilenkastu dlaku Yorkija, a protektivni prebiotici iz korijena cikorije osiguravaju optimalnu probavu, naročito važnu osjetljivijim psima malih pasmina. 

Također, poput ostalih malenih pasa, jorkširski terijeri često imaju poteškoća zbog osjetljivosti usne šupljine i zubića. Dehidrirana hrana s potrebnim abrazivnim učinkom stoga je vrlo bitna za njihovu oralnu higijenu i sprječavanje neugodnog zadaha, što je svakako razlog više za odabir ASPECT Yorkshire Terrier hrane.

Ne treba zaboraviti niti da  život malih pasa u gradskoj sredini nažalost znači i izloženost mnogim izvorima onečišćenja iz okoline te je podrška prirodnoj otpornosti organizma uvijek dobrodošla. Superfood sastojci i prirodno bilje iz jedinstvene ASPECT Yorkshire Terrier formule pritom je odličan saveznik.

Za više informacija o prehrani i njezi jorkširskog terijera na raspolaganju su vam stručnjaci u Pet centar trgovinama.

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.