Koliko često trebate četkati i kupati svojeg psa? Evo odgovora

Foto: Shutterstock

BRIGA o higijeni vašeg psa ne održava ga samo lijepim i urednim, već i pridonosi njegovom zdravlju. No, koliko često trebate četkati i kupati svog ljubimca? Odgovor ovisi o vrsti dlake vašeg psa i njegovom životnom stilu. Evo nekoliko korisnih smjernica.

Četkanje nije samo za uklanjanje mrtve dlake, već također pomaže u održavanju zdrave kože i poboljšava cirkulaciju krvi. 

Ako imate psa s kratkom dlakom, poput labradora ili beaglea, dovoljno je četkati ga 1-2 puta tjedno. Ovo će ukloniti mrtve dlake i osigurati da njegova dlaka ostane sjajna.

Pas s dlakom srednje dužine, kao što je border colly, zahtijevat će četkanje 2-3 puta tjedno. Time ćete spriječiti zapetljavanje i stvaranje čvorova, te pomoći dlaci da izgleda uredno.

@milothegreatpyr

 

♬ original sound - Milo and Hazel

Psi s dugom dlakom, poput koker španijela ili afganistanskog hrta, zahtijevaju svakodnevno četkanje. Dugodlaka dlaka lako se zapetlja i stvara čvorove, stoga je redovito četkanje nužno za održavanje dlake glatkom i sjajnom.

Psi s gustom podlakom zahtijevaju specifičnu njegu kako bi njihova dlaka ostala zdrava, a koža u dobrom stanju. Psi koji imaju debelu duplu dlaku (haski, akita, samojed, malamut, chow chow...) dlaku koriste kao zaštitu od ekstremnih vremenskih uvjeta, ali isto tako zahtijevaju dodatnu pažnju kad je riječ o održavanju.

Redovito četkanje ključno je za sprječavanje stvaranja čvorova, zadržavanja mrtve dlake i smanjenje linjanja. 

Za većinu pasa s podlakom, kupanje svaka dva do tri mjeseca je dovoljno. Ako pas nije jako prljav ili nije izložen neugodnim mirisima, rjeđe kupanje može biti prikladno. Međutim, ako pas provodi puno vremena vani ili se bavi aktivnostima poput planinarenja, kupanje može biti potrebno češće.

Kupanje psa važno je, ali prečesto pranje može ukloniti prirodna ulja s njegove kože i dlake što može dovesti do suhoće i iritacije.

@whvsr3551 Take a quiet bath#dog #dogsoftiktok #dogs #goldenretriever #dogbath ♬ Funny Song - Funny Song Studio & Sounds Reel

Za većinu pasa kupanje svaka 4-6 tjedana je idealno. To će pomoći u održavanju njihove kože i dlake zdravima, dok će istovremeno ukloniti prljavštinu i neugodne mirise.

Ako vaš pas ima osjetljivu kožu ili je sklon alergijama, možda će trebati rjeđe kupanje s blagim, hipoalergenim šamponom. Veterinar vam može preporučiti najbolju rutinu za vašeg psa.

Redovito četkanje i kupanje pružaju priliku da provjerite kožu vašeg psa za bilo kakve nepravilnosti, poput parazita, iritacija ili rana. Osim toga, ove aktivnosti mogu biti odličan način za jačanje veze između vas i vašeg ljubimca.

S pravilnom njegom vaš će pas ne samo izgledati i mirisati sjajno, već će se i osjećati sretno i zdravo. Stoga, sljedeći put kad uzmete četku ili šampon, sjetite se da radite nešto važno za dobrobit svog četveronožnog prijatelja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.