Kako izračunati mačju dob u usporedbi s ljudskim godinama

Foto: Shutterstock

Računanje dobi mačaka u usporedbi s ljudskim godinama nije tako jednostavno kao što se često pretpostavlja. Stari mit koji kaže da jedna mačka godišnje starosti odgovara sedam ljudskih godina nije precizan. Različite faze života mačke se različito odražavaju u usporedbi s ljudskim godinama. Evo nekoliko činjenica o tome kako se stvarna dob mačke uspoređuje s ljudskim godinama:

Prvih nekoliko mjeseci

Tijekom prva tri mjeseca života, mačka brzo raste i razvija se. Za te mjesece možete pretpostaviti da svaki mjesec odgovara približno godini dana ljudskog života. Dakle, mačka koja ima 3 mjeseca "stara" je otprilike kao ljudi od 3 godine.

Nakon prvih 6 mjeseci

Nakon šest mjeseci stopa starenja se usporava. Mačka od 1 godine tada se uspoređuje s ljudima u dobi od otprilike 10 do 15 godina.

Svaka dodatna godina

Nakon prve godine svaka dodatna godina mačke ne uspoređuje se više baš tako jednostavno s ljudskim godinama. Umjesto toga, neki stručnjaci koriste formulu koja se mijenja tijekom vremena. 

Primjerice, ako mačka ima 2 godine, obično se uspoređuje s ljudima u dobi od otprilike 8 do 10 godina. Ako mačka ima 3 godine, obično se uspoređuje s ljudima u dobi od otprilike 12 do 15 godina. Ako mačka ima 4 godine, obično se uspoređuje s ljudima u dobi od otprilike 16 do 20 godina. Ako mačka ima 5 godina, obično se uspoređuje s ljudima u dobi od otprilike 20 do 25 godina. Međutim, valja naglasiti da to nije univerzalno prihvaćeno.

Svaka mačka je jedinstvena pa će se stvarna dob i stopa starenja razlikovati ovisno o njezinim genetskim predispozicijama, brizi i zdravlju. Važno je napomenuti da briga o starijim mačkama, uključujući redovite veterinarske preglede, pravilnu prehranu i pažnju prema promjenama u ponašanju i zdravlju, postaje još važnija kako mačka stari.

To će im pomoći da žive dug i sretan život bez obzira na numeričku usporedbu s ljudskim godinama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.