Kako da spriječite psa da vas liže?

Foto: 123 rf

AKO vas smeta takvo ponašanje vašeg ljubimca, vrijeme je da ga spriječite.

Zašto psi vole lizati stvari?
 
Postoji puno razloga zašto psi to rade. No, ono u što morate biti sigurni odmah na početku, jest da vaš pas ne radi to opsesivno te ne samo na vama, nego i raznim predmetima po kući, jer to bi mogao biti znak nekog medicinskog problema. U tom slučaju, odmah kontaktirajte svog veterinara.
 
Neki psi to rade zbog stresa ili tjeskobe. Ne bi bilo loše da po tom pitanju potražite pomoć stručnjaka, no prije svega obratite pozornost na to što vašem ljubimcu prouzročuje strah. Obratite pozornost kada i u kojim situacijama on počinje s takvim ponašanjem. No, morate biti svjesni i činjenice da je lizanje prirodna stvar. Njihove majke ih ližu nakon rođenja, kako bi oni, među ostalim, bili čisti. Također, i štenci ližu svoje majke kao znak podčinjenosti, no i to je prirodna stvar i nema razloga za brigu, jer u sljedećem trenutku on može početi gristi svoju majku.
 
Kada je u pitanju lizanje vlasnika, puno je puta to zato što imamo fini okus. Psi vole naš slani okus, a da ne spominjemo sve ono što smo jeli pa su okusi ostali na našim prstima. Osim toga, lizanje potiče razvoj endorfina, zbog čega se psi osjećaju dobro pa vole to činiti. Na samom kraju, to je i način iskazivanja ljubavi prema nama.
 
Kako spriječiti lizanje?
 
1. Možete početi s tim da pazite da svaki put, prije interakcije sa psom, operete ruke i lice, da ne ostavljate dojam kao da potičete takvo ponašanje, kao npr. kada nakon jela na svojim rukama ostavite mirise i okuse jela.
 
2. Zatim započnite s ignoriranjem svog psa, svaki puta kada vas počne lizati. Nemojte mu ništa govoriti niti gledati u njega, samo ga ignorirajte. Tako će on naučiti da od vas neće dobiti pažnju na ovaj način. Čim prestane s lizanjem , poklonite mu svoju pažnju.
 
3. Nemojte ga odgurivati od sebe i istovremeno držati, kada počne s takvim ponašanjem, jer on će tako i dalje moći lizati vašu ruku, što će također smatrati znakom pažnje.
 
4. Ako mu želite poslati jasniju poruku, dignite se i otiđite dalje od njega, kada počne s takvim ponašanjem. 
 
5. Zamolite svakog tko je u kontaktu s vašim ljubimcem, da radi sve isto kao i vi, ako to počne raditi i njima. U suprotnom, loše ponašanje će se pojačavati, jer će pas biti zbunjem dvostrukim naredbama.
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.