Kada početi i kako pravilno socijalizirati psa? Evo odgovora

Foto: Pexels

Socijalizacija je ključni aspekt odgoja svakog psa koji omogućava vašem ljubimcu da postane samopouzdan, prijateljski nastrojen i dobro prilagođen član obitelji i društva. Pravilna socijalizacija pomaže psima da se osjećaju ugodno u različitim situacijama, da pozitivno reagiraju na nove ljude, životinje i okruženja te da izbjegnu razvoj problema u ponašanju.

Kada početi?

Idealno vrijeme za početak socijalizacije je dok je vaš pas još štene, u dobi od 3 do 14 tjedana. U tom razdoblju štenad su najotvorenija za nove doživljaje i lakše prihvaćaju nove situacije bez straha. Međutim, ako ste udomili starijeg psa, nikada nije kasno započeti proces socijalizacije.

Upoznajte psa s različitim okruženjima

Izlažite svog psa različitim okruženjima kako bi se navikao na različite zvukove, mirise i prizore. Prošetajte ga po ulicama, parkovima, plažama, dućanima u kojima je dozvoljen ulazak psima i kafićima. Što više raznolikih iskustava ima, to će se lakše prilagoditi novim situacijama. Od malena učite psa na vožnju autom, odlazak u salon za uređivanje pasa i pregled kod veterinara.

Interakcija s ljudima

Upoznajte svog psa s različitim ljudima: muškarcima, ženama, djecom, starijim osobama. Pazite da su te interakcije pozitivne. Neka ga ljudi maze i nagrađuju poslasticama kako bi se vaš pas osjećao ugodno i sigurno u njihovom društvu. Obratite pažnju na to kako pas reagira i nemojte ga tjerati da čeka dok ga drugi maze, ako mu to nije ugodno. 

Iako je važno izlagati psa novim iskustvima, pripazite da ga ne preopteretite. Ako primijetite da je pas preplašen ili previše uzbuđen, smirite ga i omogućite mu pauzu. Postupno povećavajte intenzitet novih situacija kako bi se pas mogao prilagoditi.

@maya_mocksie Love is in the air.. Maya and Thor #americanakita #akita #srednjoazijskiovcar ♬ Love Is in the Air - John Paul Young

Druženje s drugim životinjama

Važno je da se vaš pas nauči pravilno ponašati u prisutnosti drugih pasa i životinja. Organizirajte susrete s prijateljskim, socijaliziranim psima ili odvedite svog ljubimca u pseće parkove. Pratite interakcije i nagrađujte mirno i prijateljsko ponašanje. U psećem parku, nemojte fotografirati i snimati svog psa, nego pazite na njegove reakcije i na reakcije drugih pasa.

Ako imate mačku, postupno je upoznajte s psom. Ovisno o tome radi li se o štenetu ili starijem psu, potrebno je prilagoditi način upoznavanja. Pri tome morate biti svjesni da trebate paziti i na ponašanje mačke kako ne bi slučajno ogrebala psa po oku.

Učenje kroz igru

Igra je izvrstan način da se pas nauči pravilnom ponašanju. Kroz igru možete naučiti svog psa kako se kontrolirati, kako pravilno reagirati na nove situacije te kako se ponašati prema drugim psima i ljudima. Igra je najjednostavniji način za trening psa, a ujedno je i zabava. 

@arrowwoodretrievers Puppy playtime 😃🧸#puppyplay #goldenretrieverpuppy #puppylife ♬ Baby Elephant Walk - Henry Mancini

Koristite pozitivan trening, poput pohvala, poslastica ili igračaka, kako biste nagradili svog psa za dobro ponašanje. To će mu pomoći da poveže nove situacije s pozitivnim iskustvima i smanji strah ili tjeskobu.

Potražite pomoć profesionalca

Ako imate poteškoća sa socijalizacijom svog psa ili primijetite znakove agresije ili ekstremne tjeskobe, obratite se profesionalnom treneru ili bihevioristu. Oni vam mogu pružiti dodatne savjete i tehnike prilagođene vašem psu.

Budite strpljivi i dosljedni

Socijalizacija je proces koji zahtijeva vrijeme i strpljenje. Važno je biti dosljedan i redovit u izlaganju psa novim situacijama i iskustvima. Strpljivo radite s psom kako biste izgradili njegovo samopouzdanje i osigurali da postane stabilan i sretan pas.

Pravilna socijalizacija ključ je za razvoj sretnog i uravnoteženog psa. Ulaganjem vremena i truda u ovaj proces, pomoći ćete svom ljubimcu da postane samopouzdan i dobro prilagođen član obitelji te da izbjegne probleme u ponašanju u budućnosti. Sjetite se, socijalizacija nije jednokratan zadatak, već kontinuirani proces koji traje cijeli život vašeg psa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.