Jeste li vidjeli ikada bijelog soba?

Screenshoot: YouTube

BIJELI sob danas je rijetkost. Na prvu se čini kao da je nestvaran koliko je lijep. On je jedan od 100 sobova koji se nalaze u Švedskoj. Iako neki misle da je albino, nije. Radi se o rijetkoj genetskoj mutaciji. Inače, sobovi su jedina vrsta jelena u kojoj i mužjaci i ženke imaju rogove. Udomaćeni sobovi većinom se mogu naći u Skandinaviji i sjevernoj Rusiji, dok divlji sobovi obitavaju najviše u Norveškoj, Sjevernoj Americi i na Islandu.

Prilikom udisaja, nosna školjka povećava površinu unutar nozdrva te se termoregulacijom zagrijava hladan zrak prije nego što uđe u pluća, a voda od izdahnutog zraka se kondenzira, ostajući zarobljena u ustima soba. Ova voda vlaži suhi zrak koji životinja udiše i vjerojatno ga apsorbira u krv preko sluzokože jednjaka. Kopita sobova adaptiraju se u ovisnosti od godišnjeg doba.

Ljeti, kada je tundra vlažna i meka, jastučići na papcima postaju spužvasti kako bi osigurali dodatno trenje prilikom kretanja. Zimi, jastučići se skupljaju i zatežu, otkrivajući rub papaka koji je tvrd i koji tada služi za razbijanje leda i smrznutog snijega, sprječavajući proklizavanje i omogućujući pronalaženje hrane ispod snijega.

Krzno soba ima dva zaštitna sloja, gust i vunast omotač te vanjsku dužu dlaku koja je šuplja i ispunjena zrakom. Ove prekrasne životinje su najpoznatije po pričama kako vuku saonice Djeda Mraza. Nama su prekrasni, posebno ovaj rijetki bijeli sob.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: kućni ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.