Zašto urin muških mačaka ima intenzivniji miris?

Foto: Shutterstock

VAŠA mala slatka loptica krzna jedva čeka da dođete doma.

No, kad i dođete, ponekad poželite da niste došli i to zbog neugodnog mirisa urina, koji se proširio po cijelom stanu. Posebno ako se radi o muškoj mački.
 
1. Urin u cjelini
 
Mačke mogu preživjeti u različitim situacijama, a jedan od njihovih talenata je i sposobnost da koriste vodu učinkovito. Njihova tijela sposobna su iscijediti zadnji gram vlage iz hrane, što znači da one ne moraju piti toliko vode kao npr. psi. To također znači da je njihov urin gušći i tamniji nego kod ostalih životinja te ima i snažniji miris.
 
2. Muški urin
 
Ako dosad niste znali, muške mačke imaju dvostruko intenzivniji miris urina. On je pun testosterona, koji signaliziraju ostalim mužjacima da ženka više nije na raspolaganju. Također, on sadrži felinin, aminokiselinu koja je u osnovi feromon osmišljen kako bi privukao ženke. Ovi dodaci nisu pronađeni kod kastriranih mužjaka i ženskih mačaka.
 
3. Problemi mokraćnog sustava
 
Iako urin vašeg krznenog prijatelja može imati prirodno jak miris, promjene u mirisu mogu signalizirati problem njegovog mokraćnog sustava. Ako on počne mirisati više kao amonijak ili primijetite da on češće obavlja nuždu u svom wc-u, dogovorite pregled kod veterinara. Liječenje može ići u rasponu od davanja antibiotika do operacija uklanjanja kamena u mokraćnom mjehuru.

4. Uklanjanje
 
Za uklanjanje neugodnog mirisa poslužite se mješavinom sode bikarbone i deterdženta za pranje suđa, nakon čega dodajte i malo bijelog octa. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.