Visoki tonovi mogu izazvati epilepsiju kod mačaka

Foto: Shutterstock

NEKI visoki tonovi, kao što je škripanje aluminijske folije ili udarci o keramičku posudu, mogu izazvati neku vrstu napada epilepsije kod mačaka, posebno starijih. Taj problem mogu imati i ljudi, navodi se u novom istraživanju.

Međunarodno istraživanje su, na zahtjev dobrotvorne organizacije International Cat Care, proveli veterinari-neurolozi iz Velike Britanije i SAD-a.
 
"Dobili smo nekoliko stotina poruka iz cijelog svijeta, u kojima se navodi da su vlasnici mačaka primijetili da im mačke imaju napadaje kada čuju određene zvukove", navodi se u izvješću o istraživanju, objavljenom u časopisu Journal of Feline Medicine and Surgery.
 
Vlasnici mačaka su naveli da njihovi veterinari nemaju nikakva saznanja o tom poremećaju i često misle da jak zvuk ne može izazvati grčeve, koji traju i po nekoliko minuta.
 
U istraživanju je sudjelovalo 96 mačaka i zaključeno je da visoki tonovi zaista mogu izazvati napadaje refleksne epilepsije. Tu vrstu sindroma mogu imati i ljudi.
 
Tijekom ispitivanja, mačke su najviše reagirale na škripanje aluminijske folije, udarenje žlicom o keramičku posudu, gužvanje papira ili plastične vrećice, na zvuk tipkanja na kompjuteru i zveckanje ključeva ili sitniša, kao i na zakucavanje čavla. 
 
Znanstvenici su dodali da će istraživanje biti nastavljeno, kako bi se otkrilo genetičko porijeklo te pojave, u cilju utvrđivanja odgovarajuće terapije. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.