Umiljati vilenjaci: Devon Rex mačke

Foto: Shutterstock

DEVON Rex vrsta nastala je 1960. parenjem mačka kratke kovrčave dlake s običnom kratkodlakom kaliko mačkom. Ovo ime je dobila, jer su prvi potomci ove vrste pronađeni u napuštenom rudniku u Devonshireu u Engleskoj. 

Devon mačke često su uspoređivali s vilenjacima i vanzemaljcima zbog njihovih golemih ušiju i velikih nestašnih očiju koje su pravi "prozori u mačju dušu". Malo finiji naziv za ove mačke je "mačka pudlica". Ova vrsta je definitivno orijentirana prema ljudima i pravi je izbor za vas ako tražite mačku za maženje. Devon mački najdraže je priljubiti se uz svoje vlasnike pa se nemojte iznenaditi ako vam se po noći zavuče u krevet, a ujutro vas probudi "poljupcima" i privrženim predenjem. Prednost je što se ove mačke linjaju manje od drugih vrsta pa to pretjerano maženje neće rezultirati dlakavim prekrivačem o vašim rukama i krevetu. Obično izabere jednu osobu u kući i njoj posveti svu svoju ljubav. 
 
Osim što se neznatno linjaju, ove mačke imaju i druge kvalitete. Odane su, zaigrane, hrabre i inteligentne. One su mačke koje će vam sjediti na ramenu, u krilu, koje će neprestano mahati repom i donositi igračke ako im bacite. Jako su znatiželjne i žele biti dio svega što radite, od guljenja krumpira do tuširanja. Opisuju je kao kombinaciju mačke, psa i majmuna. Voli se zavlačiti na najčudnija mjesta, a omiljene su joj povišene pozicije s kojih može sve imati pod kontrolom. 
 
Ove mačke ponekad uopće nemaju brkove, a dlaka im je lako lomljiva i često u proljeće i jesen znaju imati ćelave dijelove tijela, sve dok im ne izraste potpuno nova dlaka. Devon mačke trebaju malo četkanja, a najdraže će im biti ako četkanje zamijenite maženjem.
 
Ova mačka je idealna za ljude koji žele odanog i zaigranog kućnog ljubimca koji je spreman sate provesti u vašem krilu, uživajući u maženju i pažnji koju mu pridajete. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.