Poslušajte kako zvuče pjesme nekoliko vrsta kitova

Foto: Shutterstock

OVO morate poslušati.

1967. godine, biolozi Roger Payne i Scott McVay, otkrićem pjesme grbavog kita, izazvali su korjenite promjene u javnoj percepciji ovih životinja. Tako su se od kobnih i misterioznih monstruma, kitovi pretvorili u nježne, inteligentne i osjećajne životinje. Njih dvojica otkrili su kako muški grbavi kitovi mogu proizvesti različite složene vokalizacije, koje mogu trajati i do 30 minuta. Zahvaljujući SoundCloudu, mi vam donosimo nekoliko pjesama, koje obavezno morate poslušati.

1. Grbavi kit
 
Ova vrsta poznatija je po svom pjevanju, nego po grbi. Obično ju pjevaju za vrijeme razmnožavanja, lova ili na migracijskim rutama, a muški primjerci ju mogu pjevati satima te se čuti 32 kilometra daleko. Tijekom nekoliko sati zapravo izmjenjuju pjesme koje pojedinačno traju oko 20-30 minuta. Svi pjevaju istu pjesmu, ali se one mijenjaju iz godine u godinu. Njihova svrha i smisao još uvijek je misterij.
 

2. Grenlandski kit
 
I oni su izazvali znatiželju znanstvenika svojim pjesmama, jer prema istraživanju iz 2014. godine, za sada je poznato 12 različitih pjesama, koje oni proizvode. I dok grbavi kitovi pjevuše jednu svake sezone, ova vrsta ima širok repertoar zajedničkih pjesama u jednoj sezoni.

3. Plavetni kit
 
Plavetni kitovi poznati su i kao najveće životinje na svijetu, a dužina najvećeg izmjerenog dosad iznosila je 33,58 metara. Zanimljiv je podatak kako je njihovo srce veliko kao slavna Volkswagenova buba, a kroz njegovu aortu može puzati čovjek, prenosi MNN. Iako su vrlo brzi i imaju tendenciju ostati daleko od obale, tehnološki napredak omogućio je znanstvenicima da uspiju čuti njihove tajanstvene pjesme. U posljednjih nekoliko desetljeća, njihove pjesme su postale sve "dublje" i još uvijek ne postoji objašnjenje zašto je to tako, no jedna od teorija je da je to znak da se njihova populacija oporavlja od lova, jer su više tonove proizvodili kako bi ih čuli ostali kitovi. S obzirom na tako niske frekvencije, ova audio snimka je ubrzana.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.