Od čega se sastoji pravilna prehrana zamoraca?

Foto: Shutterstock

UKOLIKO želite pružiti dom zamorcu, postoji nekoliko stvari koje obavezno morate znati o njegovoj prehrani.
 
Zamorci (engl. Guinea pig), spadaju u obitelj glodavaca, ali se za razliku od hrčaka i činčila razlikuju po tome što nisu noćne životinje, već su idealni za druženje tijekom dana. Prosječno životni vijek im je između 5 i 6 godina.
 
Što se tiče prehrane, zamorci su biljojedi, a suho sijeno mora im uvijek biti dostupno, jer je to baza njihove prehrane. Osim gotove hrane za zamorce, svog ljubimca trebali bi svakodnevno hraniti i voćem i povrćem, jer su to izvori vitamina C, koji mu je jako potreban. S kriškom jabuke/kruške/banane/dinje/lubenice/naranče/breskve nećete pogriješiti, kao ni sa listom zelene salate/radiča/matovilca/špinata/blitve, a voljet će i peršin, celer, korabu, krastavac i mrkvu. Iz voća uvijek maknite koštice, a od povrća izbjegavajte kelj, brokulu, cvjetaču, prokulicu i zelje, jer napuhuju.
 
Probava zamorca funkcionira samo ako stalno jede pa mu obroci moraju biti razdijeljeni tokom cijelog dana. Najbolje je hraniti ga 3 puta na dan, npr. ujutro prije posla, nakon što dođete kući i prije spavanja. Takvo hranjenje ne izaziva kod njih proždrljivost, već se najedu u miru i bez stresa.
 
Što više različite hrane, to bolje. U svakom trenutku vaša životinjica mora imati mogućnost izbora što mu se jede, što je jako važno za pravilnu i uravnoteženu prehranu. Također, sve ostatke hrane, koju ne pojede preko noći ili duži dio dana, trebate maknuti iz kaveza i zamijeniti ju svježom. Vole rutinu pa ih treba hraniti svakodnevno u približno isto vrijeme.
 
Napomena: Zamorci obožavaju grickati. Zato u kavez obavezno stavite komadiće suhog drveta za grickanje. Također, u dućanima za kućne ljubimce možete kupiti i specijalni kamen za glodavce za oštrenje zubića, koji je ujedno i dobar izvor kalcija i drugih minerala.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.