Mačke na uzici: ludost ili dobra stvar?

Foto: Shutterstock 

KADA zamislite šetnju na uzici, uvijek vam na pamet padne pas. Ipak, ponekad je moguće i mačku prošetati na uzici, ali to prvenstveno ovisi o njenom temperamentu i karakteru. Nikada nećete moći naučiti mačku da hoda uz nogu ili da sjedne dok čeka da pređete cestu, ali nije nemoguće naučiti mačku da prihvati uzicu. Ovo je vrijedna mogućnost za mačke koje inače ne bi mogle izlaziti izvan kuće,a može zamijeniti i mačji prijenosnik kada idete kod veterinara. 

 
Šetnja na uzici važna je za mačke koje žive u stanovima i nemaju mogućnost da iziđu kada god požele, kao i za mačke koje žive blizu prometne ceste ili drugih opasnosti. Za takve mačke uzica je najsigurnija i jedina opcija izlaska vani. 
 
Većina pet shopova danas ima veliki izbor oprsnica i uzica za mačke. Ogrlica nije dobar izbor za mačku, jer lako može izvući glavu iz nje i pobjeći, a ujedno joj stvara dodatan pritisak na vrat. Zato je oprsnica najbolji izbor za šetnju vaše mačke. Na oprsnicu stavite markicu s vašim podacima za slučaj da mačka ipak uspije pobjeći. 
 
Prije nego što izvedete mačku izvan kuće pobrinite se da su joj oprsnica i uzica udobne, a važno je da oprsnica ne žulja i ne zateže mačku. Za početak stavljajte oprsnicu mački dok je u kući kako bi se naviknula na nju, a tek kada je mačka potpuno zadovoljna s oprsnicom možete joj staviti uzicu. Ovaj proces može potrajati, jer će većina mačaka na uzicu gledati kao na igračku i pokušavat će je uloviti. 
 
Šetnji s mačkom morate pristupiti nešto drugačije nego što bi to sa psom učinili. Dok od psa možete očekivati da sluša vaše upute i slijedi vas, kad su mačke u pitanju vi ćete morati biti ti koji ćete slijediti dok će mačka diktirati smjer. Jedino promijenite smjer ako vidite da mačka ide u problematičnom smjeru ili ako je vrijeme da se vratite kući. Nikada ne povlačite mačku na uzici i ne silite da ide u područja u kojima se ne osjeća sigurno. Pustite mačku da uživa na otvorenome i da istražuje po svojim vlastitim uvjetima i neka uzica bude tu zbog sigurnosti, a ne kao sredstvo prisile. 
 
Za šetnju izaberite dvorište ili miran park. Nikada ne šetajte mačku blizu prometnica, ulicama gdje ima mnogo ljudi ili na mjestima gdje bi mogli susresti druge mačke i pse. 
 
Koristite uzicu samo u slučajevima kada je to jedini način da vaša mačka iziđe van ili ako ju morate jednostavno odvesti do veterinara. Nikada ne koristite uzicu zato što mislite da je to zabavno i jer to nitko prije vas nije isprobao. Ako mačka ima mogućnost da izlazi sama vani bez opasnosti da se ozlijedi, omogućite joj to, jer će tako biti najsretnija i imati više mogućnosti za igru i zabavu. Ako mačka ne prihvaća oprsnicu i uzicu, ne mučite je i odustanite od ideje šetanja na uzici. Prihvatite činjenicu da ova opcija nije najbolja za vašu mačku. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.