Kako sačuvati namještaj od mačjih kandža?

Foto: Shutterstock

SVE mace to rade i vaša nije izuzetak. 

Čemu mačkama služe kandže? One su uvijek uvučene, osim kada šapama moraju svladati plijen ili se brane od neke opasnosti. One stalno rastu pa se moraju i trošiti, što se postiže oštrenjem na prikladnoj površini. Osim toga, mačke grebu neke površine kako bi ostavile mirisnu poruku drugim mačkama i životinjama. U vrtu mačke grebu po stablu ili komadu drveta, ali u stanu im je omiljena meta - namještaj. On je obično najuočljiviji u cijelom stanu pa je idealan za ostavljanje mirisnih poruka. Sad kad znate čemu vašoj ljubimici služe kandže, kako da ju zaustavite od grebanja kauča?
 
Obavezno joj podrezujte kandžice, jer one neprestano rastu, baš kao i nokti kod ljudi. No, nipošto nemojte pokušavati eliminirati njezin prirodni instinkt u potpunosti, jer u tome nećete uspjeti. Umjesto toga, preusmjerite ga na područje na kojem će joj biti dopušteno grebati. Naime, krene li ponovno na mjesta gdje je to strogo zabranjeno, kad god ste u prilici, usmjerite ju prema mjestu gdje je dozvoljeno. Bilo bi dobro kada bi to područje bilo što bliže mjestu vašeg kauča ili neke druge površine, koja joj je trenutna "meta". Nakon nekoliko puta, ona će početi shvaćati o čemu se radi.
 
Obavezno nabavite grebalicu ili igračkice koje će poslužiti u tu svrhu, a dobro bi bilo da ih imate čim vaša ljubimica stigne u vaš dom, kako bi se odmah naučila.
 
I ne zaboravite, vaša mačka ne grebe, jer je zločesta ili ljuta. Ona to radi, jer je to njezin instinkt i potrebno je za zdravlje njezinih noktiju. Malo treninga i pronašli ste spas za svoj namještaj, bez da ste svom ljubimcu uskratili sreću i zadovoljstvo.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.