Kako pravilno razdvojiti pse tijekom borbe?

Foto: Shutterstock

TO je jedna od onih stvari koje se događaju u tren oka.

U jednom trenu vaš pas se igra s ostalima, a onda odjednom dolazi do promjene raspoloženja. Ako niste stručnjak za pseći govor tijela, ovakvi se znakovi lako daju propustiti. Donosimo odgovor na pitanje što učiniti kada se dogodi borba.
 
Koji su rani znakovi da bi se borba mogla dogoditi?
 
1. Ukrućivanje tijela 
 
2. Nasilničko ponašanje (opsesivno skakanje, guranje, valjanje i sva ostala ponašanja koja uzrokuju bježanje ili skrivanje onog drugog psa)
 
3. Režanje.
 
Što vlasnici NE bi trebali raditi ako se dogodi borba?
 
Nemojte povlačiti psa za ogrlicu. To je stvar koja prvo padne na pamet većini vlasnika, no postoje puno bolji i sigurniji načini kako da pokušate zaustaviti borbu, odnosno kako da preplašite pse, kao npr. deranje, korištenje spreja, pljeskanje, polijevanje vodom i slično. Ako ga zgrabite za ogrlicu, to bi moglo dovesti do toga da će agresiju pokazati na vama te vas pokušati ugristi.
 
Kako učinkovito i sigurno rastaviti pse?
 
Započnite s proizvođenjem glasnih zvukova, od deranja do lupanja, izaberite sami. Ako to ne uspije i ako imate nešto što možete baciti na njih, npr. ručnik ili jaknu, učinite to, kako biste ih pokušali dezorijentirati. Ako ni to nije dostupno, u običnu bočicu za sprej ulijte malo vode te ju imajte pri ruci svaki put kad idete u šetnju, jer nikada ne znate kada se može ovako nešto dogoditi. A ako već morate zgrabiti pse, onda pokušajte sa stražnjim nogama.
 
Što napraviti prvo nakon što borba završi?
 
Maknite psa s mjesta borbe i procijenite ozljede. Na psima koji imaju dugu dlaku, teže je uočiti ozljede pa budite detaljni i provjeravajte cijeli dan ima li kakvih znakova. A ako je u pitanju napad većeg na manjeg psa, ne bi bilo loše da kontaktirate veterinara, kako biste se uvjerili da ne postoje nikakve unutarnje ozljede.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.