Kako odabrati kavez za papagaja?

Foto: Shutterstock

KAVEZ je prva velika stvar koju treba kupiti prije nego što dovedete svog novog prijatelja kući. Dizajn, stil i cijena kaveza variraju. Pri kupovini zapamtite da će vaš papagaj kavez tretirati kao svoj teritorij, i da u njemu treba provesti najveći dio dana, tako da kavez treba biti što prostraniji, kako bi ptica mogla nesmetano raširiti krila u njemu.

Kada odete u prodavaonicu za kućne ljubimce, vidjet ćete da nude veliki izbor kaveza. Opći je stav da kupite najveći kavez koji si možete priuštiti zato što je to jedna od najvažnijih stvari za vašeg papagaja. Što je kavez veći, papagaj je sretniji!

Pitajte prodavača koji je kavez najpraktičniji za vašeg papagaja. Postoji mnogo faktora pri izboru i kupovini kaveza. Što veće, to bolje, načelo je kojim biste se trebali voditi, ali možda si nećete moći priuštiti kavez koji vam se stvarno sviđa. Imajte na umu da će vašem pernatom prijatelju biti potreban kavez u kojem će se moći kretati, igrati i mahati krilima. 

Ako mu to ne možete osigurati, razmislite o tome hoćete li ga uopće kupiti. Vaš će papagaj u potpunosti ovisiti o vama i trebate mu osigurati što bolje životne uvjete.

Bolje kutni od okruglog kaveza

Sljedeći faktor je oblik kaveza. Generalni stav je da su kutni ili pravokutni kavezi bolji od okruglih. Kutni kavez će omogućiti više sigurnosti ptici, dok se okrugli ne preporučuju zbog toga što će ptica uvijek gledati oko sebe tražeći potencijalnu prijetnju. Vaš će papagaj cijeniti ako mu jedna ili dvije strane kaveza budu uz zid.

Najpreporučljivije je da kavez bude od nehrđajućeg čelika. Neki metali sadrže štetne toksine pa kaveze od takvih metala treba izbjegavati (npr. cink).

Sljedeća stvar o kojoj trebate voditi računa kada kupujete kavez jest da se može otvarati bilo s gornje strane bilo naprijed (ili obje) i da taj otvor treba biti znatno veći od ptice kako bi ona mogla nesmetano ulaziti i izlaziti iz kaveza. Otvor s gornje strane kaveza vašoj ptici daje osjećaj slobode i nezavisnosti.

Većina kaveza ima mrežu na dnu koja se može skloniti da bi ptica mogla hodati po dnu, ali to nije preporučljivo zbog toga što tako dolazi u doticaj s izmetom i hranom koju nije pojela. Također, trebali biste kavez opremiti prečkama koje mogu biti od različitih materijala, na kojima će vaš papagaj stajati, spavati, penjati se i sl. Dobro bi bilo imati jednu prečku od betona pomoću koje će papagaj njegovati nokte i kljun, piše portal Životinje.rs.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.