Egzotične vrste mačaka za koje možda niste znali

Foto: Shutterstock, Screenshot

MAČKE koje neki od vas imaju u svojim kućama, potpuno se razlikuju od onih koje ćemo vam sada predstaviti.

1. Savana mačke
 
Ova vrsta nastala je 1986. godine, a priznata je 2001. Radi se o hibridu divlje afričke i domaće mačke. Iako u njoj ima divljeg duha, ovo je zapravo vrlo društvena mačka te odanija od ostalih vrsta, a po tome ju često uspoređuju sa psima. Visoka je oko 60 cm, a dugačka otprilike metar i pol. Ova ljepotica poznata je i po svom smislu za humor, no i cijena bi vam itekako mogla izmamiti osmijeh na lice, ali ne u pozitivnom smislu. Naime, ovo je najskuplja mačka na svijetu, a cijena joj može doseći i do 200 tisuća kuna.
 
 
2. Korniš rex
 
Ova vrsta, koja izgledom podsjeća na mačke iz drevnog Egipta, razvijena je 1950. godine u Engleskoj. Specifična je po tome što ima samo donji sloj dlake, koja ponekad može biti i valovita, no u svakom slučaju je izrazito mekana. Također, ovo nisu mačke za život na otvorenom, već ćete ih uvijek naći tamo gdje je toplo. Zanimljiv je i podatak što ćete možda primijetiti da malo miriše na sir, a to je zato što ima žlijezde u šapama, što druge mačke nemaju. Vrlo je aktivna i zaigrana vrsta, kojoj je potrebno malo više vremena da odraste pa će se kao mačići ponašati jedno duže vrijeme.
 
 
3. Sfinks mačke
 
Vrsta koja na prvu može itekako šokirati ljude, zbog svoje naborane kože, bez dlake. No, ove mačke zapravo obožavaju društvo i igru te ih samoća tjera u depresiju. Iako se često može čuti kako su ju obožavali Egipćani, to nije istina, jer se ova vrsta pojavila 70-ih godina. Ima dlaku oko ušiju i usta te može biti raznih boja, bez obzira što je bezdlaka. Ako ste mislili da ovakva mačka zbog svog izgleda ne zahtjeva njegu, prevarili ste se. Ovu mačku potrebno je kupati jednom tjedno, jer se znoji. Također, pazite da ne bude na jakom suncu, kako se ne bi opekla. Iako nema dlaku, može izazvati alergijske reakcije, koje zapravo izaziva alergenski protein, koji se izlučuje putem sline i žlijezda lojnica.
 
 
4. Mini perzijske mačke
 
Ova se vrsta zapravo ne razlikuje od pravih perzijskih ljepotica, osim po veličini. One su puno manje pa se često za njih kaže kako stanu u šalicu za čaj. Razigrane su, nezahtjevne, skromne i jako mekane, zbog čega su najpopularnija vrsta u SAD-u.
 
 
5. Munchkin mačka
 
Još jedna mini vrsta, sa znatno kraćim nogama nego kod ostalih mačaka. Ime su dobile prema malim ljudima iz "Čarobnjaka iz Oza". Registrirana je tek sredinom 90-ih godina.  Priznavanje je u mnogim zemljama izazvalo kontroverze i zabrinutost zbog mogućih genetskih deformacija i zdravstvenih problema koje mogu uzrokovati kratke noge kod ove vrste. Stražnje noge ove mačke su neznatno duže od prednjih, pa naoko izgleda da im je stražnji dio blago podignut. Ako se pare 2 mačke ove vrste, mačići iz legla nemaju šanse za preživljavanjem. Inače su vrlo razigrane i živahne mačke.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.