5 savjeta: Naučite kako pravilno trčati sa psom

Foto: 123 rf

PSI mogu biti odlični partneri za trčanje.

Oni su uvijek oduševljeni i motivirani i nikada vas neće iznevjeriti, kada je u pitanju tjelovježba. Uz to, trčanje je još jedan način, kako da se vi i vaš ljubimac dodatno povežete. Može li bolje od toga?
 
No, vrlo je važno da znate kako pravilno trčati sa psom, a mi vam donosimo 5 najvažnijih pravila.

1. Prvo hodanje
 
Prije nego krenete trčati sa svojim psom, morate prvo dobro hodati zajedno. To će vas poštedjeti prilično puno muke. Dakle, prvi korak: morate naučiti psa da hoda na uzici. Nadalje, htjet ćete da vaš pas hoda s vaše lijeve ili desne strane. Kada izaberete stranu, nje se i držite. Počnite hodati s uzicom, koju držite u rukama, oponašajući kako biste ju držali u rukama dok trčite. Zatim ga uz pomoć poslastica nagradite svaki put kada sjedne pokraj vas. Neka ostane u tom položaju malo, prije nego krenete u šetnju, što ćete mu također signalizirati jednostavnom zapovijedi, koju ćete uvijek koristiti. Zatim počnite hodati, inzistirajući da on bude čitavo vrijeme u vašoj blizini. Ako vaš pas krene ispred vas, pobrinite se da se zaustavite odmah te zadržite ruku uz svoje tijelo, kako se vaš pas ne bi naviknuo na potezanje. Pričekajte da se vaš ljubimac okrene prema vama te zatim zatražite od njega da sjedne. Ako to učini, ponovno ga nagradite poslasticom. Kada ponovno dobijete njegovu pozornost, vrijeme je da krenete dalje.
 
2. Krenite sporo
 
U stvarnosti, vaše prvo trčanje sa psom, bit će više kao regularna šetnja, s nekoliko minuta joggiranja. Baš kao i vi, i vaš pas treba početi s manjim naporima. Počnite s trčanjem od nekoliko minuta te se zaustavite čim vas on počne vući, odnosno trčati ispred vas. Napravite to tijekom prvih nekoliko šetnji, kako biste mu usadili ideju da baš uvijek boravi pokraj vas.
 
3. Vrijeme
 
Nakon što budite sigurni u to da vaš pas može ostati kraj vas, počnite s 10-ak minuta trčanja te dodajte 5-10 minuta svakih tjedan dana, dok ne postignete željeno vrijeme ili udaljenost. Baš kao i ljudi, i psi trebaju vrijeme za izgradnju mišića i izdržljivost pa budite strpljivi. Također, nemojte zaboraviti sa sobom uzeti poslastice, kako biste nastavili nagrađivati dobro ponašanje i tako brže postigli željene rezultate.

4. Njegovi signali
 
Možda je vama u redu trčati na visokim temperaturama, no vašem psu nije. Psi su općenito manje tolerantni na vrućinu nego ljudi. Ako primijetite pretjerano dahtanje, širom otvorena usta, jezik koji visi, to je vrijeme da stanete, odmorite te vašem ljubimcu date vode. Iako dolaze hladnije temperature, ove stvari morate znati baš uvijek.

5. Voda
 
Važno je da vašem psu voda bude omogućena cijelim putem, baš kao i vama. Zato pazite na znakove i stanite dovoljno puta, da vaš ljubimac otpije koji gutljaj.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.