10 činjenica o najpoznatijoj bezdlakoj domaćoj mački

Foto: Pexels

TRAŽITE ljubimca koji u sebi, barem kad je karakter u pitanju, spaja osobine psa, mačke i majmuna? Onda je odličan izbor sfinks mačka, najpoznatija bezdlaka domaća mačka, a u nastavku pročitajte nekoliko činjenica o toj pasmini.

Sfinks mačka porijeklom je iz Kanade

Pomislit ćete da mačka koja potiče iz hladne zemlje imati toplo krzno. Međutim, sfinks prkosi očekivanjima od sredine 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je mačka u Ontariju okotila mačiće bez dlake, kao rezultat prirodne genske mutacije. Sredinom 70-ih su se u Torontu i Minnesoti okotila još dva legla takvih mačića. Zahvaljujući naporima u uzgoju, njihove su loze rezultirale umiljatom životinjom koju danas znamo.

Sfinks mačka zapravo nije ćelava

Ako mazite ovu mačku, shvatit ćete da zapravo nije ćelava. Sfinge su prekrivene slojem paperjaste dlake. Njihovi kaputi slični su antilopu.

Sfinks mačke imaju različite uzorke i boje

Pigment kože ove mačke može se razlikovati pa imaju drugačije boje i uzorke. 

Nisu hipoalergenske mačke

Mnogi alergični na mačju dlaku misle da je sfinks mačka odličan izbor za njih. No zapravo ova pasmina nije hipoalergenska. Sfinks mačke proizvode alergeni protein koji se nalazi u mačjoj slini i izlučevinama kože, a koji uzrokuje svrbež i crvenilo očiju.

Sfinks mačke su toplije od većine drugih mačaka

Upravo zbog toga su osjetljivije na klimatske promjene, osobito na ekstremne topline i hladnoće.

Sfinks mačke trebaju kupanje jednom tjedno

Iako nemaju krzno koje je magnet za prašinu, pelud i druge tvari, koža sfinks mačke i dalje proizvodi ulje. Zbog toga stvaraju masni film na tijelu i treba ih kupati barem jednom tjedno.

Što se njihovih ušiju tiče, treba ih redovito brisati krpom ili vatom kako bi bile čiste jer nemaju dlačice koje bi spriječila nakupljanje prljavštine ili mrtvih stanica kože unutar ušne šupljine.

Imaju osjetljivu kožu

Svoju sfinks mačku ne trebate mazati kremom sa zaštitnim faktorom svaki put kad izađe na sunce, ali imajte na umu da je njezina koža osjetljivija od kože drugih pasmina. Mogu se pregrijati ili pothladiti te uglavnom trebaju boraviti u kući.

Prijateljski su nastrojene

Ove mačke su društvene i zaigrane. Studija iz 2012., objavljena u časopisu Journal of Veterinary Behavior, navodi sfinks kao najprivrženiju pasminu mačaka. 

Puno jedu

Zahvaljujući brzom metabolizmu, sfinks mačke trebaju više hrane od prosječne mačke.

Vrlo su popularne

Iako većina voli pasmine bogatog krzna poput Ragdoll, Maine Coon ili perzijske mačke, sfinks mačka je prema statistici Cat Fanciers ’Associationa iz 2019. na 9. mjestu najpopularnijih pasmina u SAD-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.