Svi ih znamo - Cedevitu, Multisolu, Cevitanu... Sokovi u prašku koje iz djetinjstva pamtimo u kuhinjskim ormarićima, koji su tu u svakom trenutku i o kojima više i ne razmišljamo. Samo promiješamo žličicu-dvije praška s vodom i - eto napitka. Ali što zapravo pijemo u tom piću? I kako od običnog praška nastane napitak koji ima okus kao sok od naranče, a naranče zapravo u njemu nema?
Instant vitaminski napitci poput Cedevite rade se od mješavine šećera, kiselina, aroma, boja i vitamina u prahu. Glavni sastojak najčešće je dekstroza (vrsta glukoze) koja daje slatkoću i nosi okus. Zatim dolaze limunska i askorbinska kiselina - prva stvara onaj kiselkasti "citrusni“ osjećaj, dok druga zapravo jest vitamin C, glavna zvijezda proizvoda.
Arome su ono što svemu daje prepoznatljiv okus. Kod "naranče“ je to kombinacija sintetskih i prirodnih aroma koje oponašaju svježinu voća, dok boja obično dolazi od prehrambenih pigmenata poput beta-karotena. Neki dodaci poput maltodekstrina služe kao stabilizatori - drže prašak suhim i sprječavaju da se grudice stvaraju kad otvorite vrećicu.
Zvuči kao kemijski laboratorij? U osnovi i jest - ali ništa od toga nije nužno štetno. Većina sastojaka koji se koriste u instant napitcima su potpuno sigurni i odobreni za prehranu.
Cedevita se već desetljećima prodaje kao vitaminski napitak, ali količina vitamina koju dobijemo po čaši više spada u kategoriju "dnevnog dodatka“ nego "zdravog eliksira“. U jednoj čaši ima otprilike onoliko vitamina C koliko i u pola naranče - što nije loše, ali ne čini je zdravijim od, recimo, vode s limunom.
S druge strane, ono što ne možemo zanemariti je šećer. Većina instant napitaka sadrži 80-85 grama šećera na 100 grama praška, što znači da čaša može imati i do dvije čajne žličice. Nije katastrofa ako popijemo povremeno, ali ako pijemo svaki dan, teško da će to proći "neprimijećeno“.
Unatoč tome, ovi napitci i dalje imaju svoje mjesto: praktični su i možda najvažnije - naučeni smo na njih. Samo, kao i uvijek kad je riječ o šećeru, ključ je u mjeri.