KADA NETKO spomene stracciatellu, većina ljudi odmah pomisli na sladoled - kremastu mliječnu bazu prošaranu tankim komadićima čokolade. No, ono što mnogi ne znaju jest da se naziv stracciatella u talijanskoj kuhinji odnosi još na dvije potpuno različite, ali jednako zanimljive delicije: svježi sir iz Puglie i tradicionalnu rimsku juhu od jaja. Tri jela, tri teksture, jedno ime – i zanimljiva priča iza svakog od njih.
Stracciatella sladoled potječe iz Bergama, a nastao je 1960-ih godina. Riječ je o kremastom sladoledu na bazi mlijeka i vrhnja, u koji se na kraju dodaje rastopljena tamna čokolada. Čokolada se stvrdnjava pri kontaktu s hladnim sladoledom pa se usitni u tanke komadiće, što daje karakteristične nepravilne trakice i komadiće čokolade po kojima je sladoled poznat.
Stracciatella sir je svježi talijanski mliječni proizvod koji dolazi iz regije Puglia, a često se koristi kao punjenje u poznatoj burrati. Radi se o mekanim trakicama mozzarelle koje su pomiješane sa svježim vrhnjem, stvarajući bogatu, kremastu i pomalo rastezljivu teksturu.
Ovaj sir je izuzetno nježnog, mliječnog okusa i savršen je u raznim kombinacijama: na toplom kruhu, uz svježe rajčice i maslinovo ulje, u salatama, na pizzi ili u spoju s tjesteninom. Zbog svoje teksture i svježine, jede se najčešće sirov i ne kuha se.
>> Sve je više hejtera burrate, a ovo joj najviše zamjeraju
Ova varijanta stracciatelle dolazi iz Rima i radi se o tradicionalnoj juhi pripremljenoj od jaja i naribanog sira, najčešće parmezana, koji se brzo umiješaju u vruću juhu od temeljca. Rezultat su "rastrgani" trakasti komadići jaja koji plivaju u juhi - otuda i ime. Stracciatella alla Romana često se poslužuje kao lagano jelo, pogotovo u hladnijim mjesecima ili kao predjelo tijekom blagdana.
Cijeli recept za ovu juhu pronađite ovdje.