Zelena salata ide u sve, a može se koristiti i umjesto kruha

Foto: Marin Tironi/Index

ZELENA salata (Lactuca sativa) je jednogodišnje lisnato povrće iz obitelji glavočika (Asteraceae). Bez sumnje je najpopularnija biljka salate na svijetu. Postoje rane i kasne sorte te stotine kultivara salate odabrane prema obliku i boji listova, vremenu rasta i roku trajanja. 

Salatu su prvi počeli uzgajati stari Egipćani koji su je od korova čije se sjeme koristilo za proizvodnju ulja pretvorili u prehrambenu biljku koja se uzgajala zbog sočnih listova i sjemenki bogatih uljem. Prema starogrčkom povjesničaru Herodotu, zelena salata se služila na stolovima perzijskih kraljeva u 6. stoljeću prije naše ere, da bi se polako proširila do Grka i kasnije Rimljana.

Salata su Rimljani proširili po Europi, a putem svile je stigla i na istok sve do Kine

Salata je bez sumnje bila među prvim vrtnim biljkama u europskim kolonijama na novom kontinentu. Vjeruje se kako je stigla u novi svijet već s Kolumbom jer je zabilježeno da je 1494. godine rasla na otoku Isabela (danas Crooked Island) na Bahamima. 

Između kasnog 16. stoljeća i ranog 18. stoljeća mnoge su se sorte razvile u Europi, posebice u Nizozemskoj.

Jede se uglavnom sirova

Zelena salata raste u glavicama. Listovi su joj uglavnom u zelenom i crvenom spektru boja, uz pojedine šarene varijante.

U većini zemalja zelena salata se obično jede hladna i sirova u salatama, hamburgerima, tacosima i brojnim drugim jelima, dok se u nekim dijelovima svijeta, uključujući Kinu, obično jede kuhana, a stabljika je jednako važan dio prehrane kao i lišće.

100 grama zelene salate sadrži samo 15 kalorija

Zelena salata je odličan izvor vitamina A, vitamina K, folata i molibdena. Također je vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana, mangana, kalija, biotina, vitamina B1, bakra, željeza i vitamina C. Dobar je izvor i vitamina B2, omega-3 masnih kiselina, vitamina B6, fosfora, kroma, magnezija, kalcija i pantotenske kiseline.

Danas je Kina najveći proizvođač zelene salate na svijetu, ali se od cjelokupne proizvodnje izvozi tek neznatan dio. Ova koju nalazimo po tržnicama većinom je domaće proizvodnje, dok je ona u trgovinama mahom iz uvoza, no svakako je najbolje pogledati deklaraciju.

Možete je koristiti umjesto kruha

Neke zdravije verzije sendviča, tortilja i burgera mogu se napraviti sa zelenom salatom u zamjenu za kruh, što bitno smanjuje udio ugljikohidrata u jelu. Ako želite maknuti koji gram dobiven od kolača i ostalih blagdanskih delicija, zelena salata mogla bi biti spas.

@lowcarblove Unwich Recipe #ketotiktok #lowcarb #lowcarbrecipes #PepsiHalftimeChallenge #PupPeroniShuffle ♬ original sound - Mayra Wendolyne
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.