VELEPRODAJNA cijena ključnog sastojka čokolade kakaa, koji se dobiva fermentacijom, prženjem i mljevenjem zrna kakaovca, porasla je 300 posto u odnosu na 2024. godinu. Glavni razlog tomu su klimatske promjene, koje sve više utječu na plantaže kakaovca, osobito u Zapadnoj Africi. Zbog svega toga prošle je godine na svjetskom tržištu nedostajalo oko 500 tisuća tona kakaa, piše BBC.
Upravo zato danas postoji sve više tvrtki koje nastoje popuniti tu prazninu i na tržište plasirati čokoladu bez kakaa, napravljenu od drugih sastojaka poput rogača, boba ili suncokretovih sjemenki. Takve "čokolade" probao je novinar BBC-ja Chris Baraniuk.
"Prvo što primjećujem je izostanak snažnog mirisa. Nema onog poznatog, moćnog oblaka kakaa koji se širi kad otvorite paketić. Nedostaje mi i onaj poznati intenzivni okus čokolade koji biste očekivali od slastica s onim svjetlosmeđim voštanim slojem, koji podsjeća na čokoladu. Stvar je u tome da ovo zapravo i nije čokolada. Napravljena je od suncokretovih sjemenki ili boba", piše ovaj novinar na početku teksta.
Naime, on je kušao samo dio ponude slastica bez kakaa, koje malo-pomalo stižu na police nekih europskih trgovina, a nastale su kao odgovor na rastuću cijenu prave čokolade i kakaa.
Da bi u budućnosti prava čokolada mogla postati "luksuz" smatra i Massimo Sabatini, suosnivač i izvršni direktor talijanske tvrtke Foreverland, koja proizvodi zamjenu za kakao-prah pod nazivom Choruba.
Njihova tvornica otvorena je u ožujku, a umjesto zrna kakaovca obrađuju mahune rogača. Rogač je mediteransko drvo koje daje male smeđe mahune sjemenki. Od njih se može napraviti prah sličan kakau.
Sabatini tvrdi da su on i kolege uspjeli napraviti kvalitetan proizvod, a iako priznaje da rogač nema isti okus kao čokolada, kaže da njihov proces fermentacije i prženja ublažava okus rogača i približava ga okusu kakaa.
Njihova tamna čokolada na bazi rogača slađa je i više karamelasta od prave tamne čokolade, a to bi moglo imati i zdravstvene prednosti, jer je rogač bogatiji vlaknima i ima manje masnoće od kakaa. "Možemo drastično smanjiti udio šećera", kaže Sabatini.
Njemačka tvrtka Planet A Foods razvila je drugačiju zamjenu za čokoladu. Suosnivačica i tehnološka direktorica Sara Marquart kaže da cilj nije zamijeniti čokoladu, već nadomjestiti prazninu na tržištu uzrokovanu nestašicom i visokom cijenom kakaa.
Za razliku od Foreverlanda, oni koriste suncokretove sjemenke kao osnovu svoje zamjene za kakao-prah pod nazivom ChoViva. "Obrađujemo suncokretove sjemenke kao da su zrna kakaovca. Suncokret je iznimno dostupan - milijuni tona su u opticaju", objašnjava Marquart.
ChoViva se danas nalazi u otprilike 35 proizvoda u Njemačkoj i Francuskoj, a prisutna je i u mini slatkišima u obliku jaja koje prodaje Aldi u Ujedinjenom Kraljevstvu. U tim je slatkišima glavna zvijezda slani kikiriki, dok je čokoladna obloga napravljena s ChoVivom.
"Kad sam ih probao, okusom dominira kikiriki, ali je tekstura čokoladne obloge vrlo dobra. Isto vrijedi i za kekse prelivene ChoVivom. Primjećujem da je obloga tanka i ne pretjerano aromatična, no tekstura je prilično uvjerljiva iako se ne topi kao prava čokolada", kaže novinar koji ih je probao.
"Najčokoladniji proizvod od svih koje sam probao bile su kokice obložene ChoVivom, u kojima premaz dolazi do izražaja. Sve u svemu, nema ničega što bi odbilo prosječnog potrošača, pogotovo ako ne zna da proizvod ne sadrži pravi kakao", dodaje.
I britanski start-up Nukoko proizvodi čokoladu bez kakaa. Dvojica osnivača ranije su vodila posao s pravom čokoladom, a sada su s prehrambenim znanstvenikom pokrenula novu tvrtku.
"Na vlastitoj smo koži osjetili probleme u lancu opskrbe čokoladom", kaže suosnivač Ross Newton. Poput konkurencije, Nukoko koristi sastojak koji se može nabaviti lokalno kako bi smanjio ugljični otisak i bio otporniji na poremećaje u opskrbi. No njihov odabir nije rogač ni suncokret, nego bob.
"U Ujedinjenom Kraljevstvu godišnje se proizvede oko milijun tona boba", kaže Newton, a iako priznaje da je vrlo teško postići okus prave čokolade, tvrdi da njihov proizvod sadrži 24 od 25 ključnih aromatskih spojeva iz prave čokolade - iako ponegdje u nešto drugačijim omjerima.
"Poslali su mi četiri praline punjene karamelom na probu. Karamela potpuno dominira, a praline su vrlo slatke. No čokoladna obloga je glatka, sjajna i zadovoljavajuća za žvakanje", dodaje novinar Chris Baraniuk, koji je probao njihove praline.
Na kraju teksta zaključuje se da bi se ovakve alternative najprije mogle probiti u pekarskim proizvodima, primjerice, u čokoladnim kapljicama za kekse. U njima čokolada nije glavna zvijezda, pa bi to moglo lakše proći.
Ipak, ako alternativne čokolade uspiju, to bi moglo negativno utjecati na uzgajivače kakaovca. No iz tvrtki Foreverland, Planet A Foods i Nukoko poručuju da im nije cilj zamijeniti čokoladu, već popuniti prazninu koju uzrokuje smanjena dostupnost kakaa.