U borbi protiv neiskorištenih ostataka: Kako zamrznuti višak kuhane šunke

Foto: Shutterstock

USKRSNA je gozba gotova i krećemo s tekstovima u kojima ćemo vam predložiti kako iskoristiti eventualne viškove od Uskrsa, te ćemo posebno obratiti pažnju na namirnice koje su u toj kategoriji najčešće.

Šunka je nezaobilazan dio tradicionalnog uskrsnog doručka, a njezina popularnost je tolika da za vrijeme uskrsnih priprema izaziva gužve i redove u trgovinama i mesnicama. No uskrsne šunke su velike i svima nam se može dogoditi da nakon što slavlje i okupljanje završi, ostane veća količina preostale šunke koju ne znamo kako iskoristiti. Kuhana šunka može u hladnjaku stajati oko 3 dana i ako je niste planirali to vrijeme jesti za doručak, ručak i večeru, uvijek je možete zamrznuti pa koristiti kasnije.

Kako pravilno zamrznuti šunku

Prije zamrzavanja važno je slijediti nekoliko jednostavnih koraka kako bi se spriječilo kvarenje i maksimalno očuvali kvaliteta i okus. Iduće godine svakako imajte na umu kako bi bilo pametno smanjiti količinu za kuhanje umjesto da kasnije zamrzavate višak, jer ipak preferiramo svježe spremljenu hranu. No, idemo sad na postupak zamrzavanja.

Prvo narežite šunku na manje komade ili je podijelite u manje porcije, što će vam kasnije olakšati odmrzavanje. Svakako skinite elastičnu mrežicu ako je riječ o rolanoj lopatici (ako to već niste učinili nakon kuhanja kad je koža mekana i najlakše je ukloniti mrežicu, bez da otrgne i djeliće mesa).

Zatim omotajte svaki komad šunke u plastičnu foliju kako biste spriječili ulazak zraka. Dobro zamotanu šunku stavite u hermetički zatvorenu posudu ili vakuumsko pakiranje. Vakuumsko pakiranje je idealno rješenje jer uklanja zrak i štiti šunku od oksidacije.

Pravilno zamrznuta šunka može ostati u zamrzivaču do 2 mjeseca bez gubitka kvalitete. Iako će zamrznuta šunka i nakon 2 mjeseca vjerojatno ostati sigurna za jelo, kvaliteta i okus će se smanjivati s vremenom, zato je koristite kad budete u prilici - što ranije.

Kako pravilno odmrznuti šunku?

Šunku je najbolje odmrzavati u hladnjaku, kao što je najčešće slučaj i s mesom. Izvadite zamrznutu šunku iz zamrzivača i stavite je u hladnjak da se polako odmrzne. Manji komadi se mogu odmrznuti preko noći, dok će cijeloj šunki trebati i nekoliko dana odmrzavanja u hladnjaku (zamrzavanje cijele šunke ne preporučamo, osim u izvanrednim situacijama).

Iako će okus biti isti, tekstura šunke bi nakon odmrzavanja mogla biti vodenasta. Ako planirate pripremati sendviče, možete iskoristiti papirnate ručnike da s površine upijete višak tekućine. Odmrznuta šunka mora biti pravilno pohranjena u hladnjaku i potrošena u roku od par dana. Nakon odmrzavanja je ne smijete ponovno zamrzavati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.