Slastičarka tvrdi: Ovo je najbolja čokolada za kuhanje, a košta 2 eura

Foto: Shutterstock

"KAO profesionalna slastičarka, provodim puno vremena na odjelima za pečenje u lokalnim trgovinama. Neprestano pratim nove proizvode i cijene - ne samo za posao, već i za vlastite potrebe. U posljednje vrijeme, računi za namirnice su mi porasli u svim kategorijama: jaja, mliječni proizvodi, brašno i, naravno, čokolada", piše Ali Domrongchai za The Kitchn.

Godinama stručnjaci upozoravaju na budućnost s manje čokolade, potaknutu ekstremnim vremenskim uvjetima poput suša i obilnih kiša koje uništavaju usjeve i smanjuju prinose. To je, posljedično, dovelo do rasta cijena svih vrsta čokolade, a posebno onih namijenjenih pečenju kolača. Zbog toga se ova slastičarka okrenula neočekivanom rješenju - IKEA-inim visokokvalitetnim, ukusnim i iznenađujuće pristupačnim čokoladama.

Otkriće na blagajni

"IKEA je jedno od mojih omiljenih mjesta za kupovinu. Iako obožavam njihove mesne okruglice, dugo nisam smatrala IKEA-u ozbiljnom destinacijom za nabavu namirnica. Sve se promijenilo kad sam otkrila njihov impresivan izbor čokolade, koja nudi klasične i zabavne okuse po znatno nižoj cijeni od premium brendova, a uz to podržava i održive poljoprivredne prakse, što potvrđuje certifikat Rainforest Alliancea", piše ona.

Tako je prošle godine, dok je kupovala namještaj, na blagajni uočila tamnu čokoladu Choklad Mörk sa 60 posto kakaa i iz znatiželje uzela dvije. Probala ju je u autu na putu kući i ostala oduševljena "blago slatkim, dubokim okusom čokolade i dekadentnom teksturom".

"Već sljedeći dan zanimalo me kako će se ponašati u keksima. Nasjeckala sam jednu i dodala je u tijesto. Topila se savršeno, zadržavajući svoj oblik, a rezultat je bio besprijekoran. Najbolji dio? Pločica od 100 grama košta samo 1.99 eura", piše Ali.

Idealna za kolače, ganache i glazure

Dodaje da je ova čokolada baršunasta i bogata, a taj se okus prenosi i na deserte. Za pečenje je ručno sjecka oštrim nožem i komadiće važe u gramima, a često nasjeckane komadiće čokolade koristi u nekim receptima umjesto čokoladnih kapljica.

"Iako neki recepti predlažu korištenje čokoladnih kapljica kako bi se uštedjelo na vremenu, one često sadrže stabilizatore koji im pomažu da zadrže oblik. To je u redu za kekse, ali nije preporučljivo za ganache i glazure jer se ne tope jednako dobro. Radije koristim nasjeckane IKEA pločice za sve jer ne samo da se odlično tope u keksima i muffinima, već i čine glazure iznimno glatkima i baršunastima", dodaje na kraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.