U ČETVRTAK, 18. rujna 2025. godine održan je Mainardi & APN Pizza Cup, veliko međunarodno natjecanje pizza majstora na otoku Pagu. Do sada se ovo natjecanje pod nazivom Caputo Pizza Cup održalo u nekoliko hrvatskih gradova, a na Pagu je održano pod novim nazivom i s poprilično promijenjenim i poboljšanim konceptom.
Nastupilo je tridesetak pizza majstora iz nekoliko zemalja, a upravo je zbog velikog broja sudionika ovo bilo prvo natjecanje koje se održalo na dvije krušne peći što je bio dodatan izazov za organizatore.
Natjecalo se u dvije kategorije, Pizza Napoletana STG i klasična pizza. Napoletana STG je poprilično teška kategorija budući da se pravi tradicionalna napoletanska pizza prema vrlo strogim i precizno definiranim kriterijima dok je u kategoriji klasične pizze sve puno slobodnije pa često do izražaja dolaze snalažljivost i mašta iskusnih pizza majstora.
Upravo zbog velikog broja natjecatelja i dvije natjecateljske kategorije korištene su dvije peći. Natjecanje u kategoriji Napoletana STG (Specialita Tradizionale Garantita) održano je na pravoj krušnoj peći na drva, a klasična se pizza pekla na električnoj peći. Kao i uvijek do sada natjecanje je besprijekorno vodio iskusni APN-ov delegat Igor Zagajski.
Budući da već dugo pratim pizza scenu, siguran sam kako je ovo bilo natjecanje s najstručnijim žirijem do sada. Suci na pećima bili su Alen Radanović, iskusni pizza instruktor, APN-ov ambasador i svjetski prvak i Josip Lučin, vrhunski pizza majstor iz Trogira. Za stolom su pizze kušali i ocjenjivali Gianluca Pirro, predsjednik APN-a, Pasquale Poerio, jedan od najpoznatijih svjetskih pizza majstora, Vanja Švogor, iskusan pizza majstor iz pizzerije Bernarda i Eugen Pocian, APN-ov ambasador za Rumunjsku.
>> Lovac na pizze posjetio Bernardu u Varaždinskim Toplicama, otišao doma oduševljen
U kategoriji Pizza Napoletana STG pobijedio je Bojan Merdzanovski iz pizzerije Bella Ciao s otoka Vira, drugo mjesto zauzeo je Dion Doli iz paške pizzerije Porte Saline, a treći je bio Igor Pavunović iz popularne beogradske pizzerije Majstor i Margarita.
U kategoriji klasične pizze pobjednik je Bartol Bašić, iskusni pizza majstor s Murtera, drugi je bio Macius Gadomski, mladi poljski pizza majstor iz paške pizzerije D10's Pizza Fantasista, a treće je mjesto osvojio Karlo Žanić iz pizzerije Brick and Bite.
>> Ovdje su pizze toliko dobre da bismo najradije naručili jednu promjera pola metra
Budući da se u kategoriji klasične pizze koja je zavladala europskim pizzerijama ne treba držati strogih pravila, Bartol Bašić pobijedio je upravo zbog vrhunski složene kombinacije sastojaka u nadjevu kojim su dominirali autohtoni sastojci poput paškog sira i čipsa od kadulje. Inače, Bartol je bio najstariji pizza majstor na ovom natjecanju pa je i veliko iskustvo odigralo bitnu ulogu u njegovoj zasluženoj pobjedi.
Pobjednici u obje kategorije predstavljat će Hrvatsku na svjetskom prvenstvu pizza majstora koje se svake godine održava u Napulju.
Ovo je natjecanje potvrdilo sve ono što volim istaknuti u svojim tekstovima, a to je konstantan rast i razvoj europske pizza scene kojom sve više dominira moderna napoletanska pizza te sve veći broj iskusnih pizza majstora, ali i pizza majstorica.
A kad smo kod žena u svijetu pizze, na ovom je natjecanju doslovno briljirala mlada zagrebačka pizza majstorica Katarina Boltužić. Katarina je svojim znanjem, talentom i entuzijazmom privukla pažnju organizatora te je dobila službenu pozivnicu kojom je postala dio ekipe Mainardi tima. Time je postala najmlađa profesionalna pizza majstorica u povijesti Mainardi tima.
Uz iskusne organizatore za još jedno uspješno natjecanje pobrinuo se i sjajan domaćin, paška pizzerija D10's Pizza Fantasista koju vodi poznati pizza majstor Ivan Šetka. Pobjednicima želimo dobar nastup i puno uspjeha na svjetskom prvenstvu u Napulju, a mladoj Katarini čestitamo na pozivnici i ulasku u iskusnu ekipu Mainardi tima.
>> Lovac na pizze bio je sudac na Caputo Pizza Cupu, pogledajte kako mu je bilo