Većina ljudi započinje dan šalicom kave zbog njezina umirujućeg okusa i energetskog poticaja koji pruža. No, osim što može razbuditi i u najtmurnijim jutrima, nedavna studija objavljena u časopisu European Journal of Nutrition otkrila je da redovita konzumacija kave može štititi od slabosti u starijoj dobi.
Studija je ispitivala odnos između konzumacije kave i rizika od slabosti kod odraslih osoba u dobi od 55 godina i starijih u Nizozemskoj. Istraživači su procjenjivali konzumaciju kave kod osoba u dobi od 40 do 65 godina, piše Food&Wine.
Pokazalo se da su osobe koje su pile više od četiri šalice dnevno imale manju vjerojatnost da će postati slabe kako stare, ističe dr. Ehsan Ali, specijalist interne medicine s dodatnom edukacijom iz gerijatrijske skrbi i osnivač Beverly Hills Concierge Doctora.
Čak su i osobe koje su konzumirale dvije do četiri šalice dnevno tijekom sedmogodišnjeg razdoblja imale značajne koristi, napominje Ali: "Jednostavno rečeno, prema studiji, što ljudi piju više kave, u razumnim količinama, to je manja vjerojatnost da će razviti slabost i krhkost u kasnijem životu."
Na prvi pogled, više od četiri šalice kave dnevno može se činiti pretjeranim, ali važno je napomenuti da jedna šalica kave u ovoj studiji iznosi 125 mililitara, odnosno otprilike 4,2 unce tekućine. U Sjedinjenim Američkim Državama standardna veličina šalice iznosi 8 unci ili oko 250 mililitara, objašnjava Jennifer Bianchini, dijetetičarka i osnivačica Body to Soul Health.
Nova istraživanja sugeriraju da zaštitni učinci kave protiv slabosti vjerojatno proizlaze iz nekoliko međusobno povezanih čimbenika. Stručnjaci ističu četiri glavna načina na koja kava potiče zdravo starenje: smanjenjem oksidativnog stresa i upale, očuvanjem mišićne mase te poboljšanjem metaboličke funkcije.
Kava je bogata antioksidansima koji se bore protiv oksidativnog stresa, neravnoteže između slobodnih radikala i antioksidansa koja može dovesti do oštećenja stanica, povezanog sa starenjem i slabošću, ukazuje Ali. Nadalje, kada se poveća oksidativni stres, Bianchini objašnjava da on potiče upalu, ubrzava starenje i povećava rizik od kroničnih bolesti.
Kronična upala poznati je čimbenik u razvoju slabosti, no Ali kaže da bioaktivni spojevi u kavi mogu pomoći u smanjenju sistemske upale. Antioksidansi su poznati po svojim protuupalnim učincima, a polifenoli u kavi također pomažu u smanjenju kronične upale, dodatno smanjujući rizik od slabosti povezane sa starenjem, kaže Bianchini.
Studije sugeriraju da kava može pomoći u očuvanju mišićne mase i snage, dvaju ključnih čimbenika u prevenciji slabosti. "Kako starimo, gubimo mišićnu masu i imamo povećani rizik od razvoja sarkopenije, gubitka mišićnog tkiva povezanog sa starenjem, ali unos kave može potencijalno usporiti ili spriječiti to stanje", kaže Bianchini.
To je zato što bioaktivni spojevi u kavi podržavaju zdravu funkciju mitohondrija i potiču obnavljanje stanica, što oboje povećava energiju i snagu mišića, objašnjava Bianchini.
Ali kaže da je kava povezana s boljom osjetljivošću na inzulin i metaboličkim zdravljem, što neizravno može smanjiti rizik od slabosti. Nedavna istraživanja povezala su dugotrajnu inzulinsku rezistenciju sa slabošću jer uzrokuje kroničnu upalu, smanjuje mišićnu masu i pogoršava oksidativni stres.
Uz to rečeno, iako studija ukazuje na uzbudljivu moguću povezanost između svakodnevne konzumacije kave i zdravog starenja, trenutačni nalazi su promatračke naravi, što znači da pokazuju odnos, ali ne i izravnu uzročno-posljedičnu vezu, kaže Bianchini.
Osim svoje moguće uloge u smanjenju slabosti, umjerena konzumacija kave povezana je s nekoliko drugih zdravstvenih koristi:
Poznato je da kava poboljšava budnost, fokus i opću kognitivnu funkciju stimulirajući središnji živčani sustav. Kofein također ima neuroprotektivne učinke, a redovita konzumacija kave povezana je s manjim rizikom od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, kaže Ali. Jedna studija čak je pokazala da je veći unos kave povezan s usporenim kognitivnim padom u izvršnim funkcijama i rasponu pažnje.
Istraživanja sugeriraju da kofein može poboljšati sportsku izvedbu povećanjem razine adrenalina, hormona koji priprema tijelo za stresne ili izazovne situacije. To ne samo da energizira tijelo, već povišene razine adrenalina mogu poboljšati izdržljivost i smanjiti percepciju napora, odnosno osjećaj koliko teško nešto radimo.
Umjerena konzumacija kofeina povezana je s dugovječnošću, a studije pokazuju povezanost između ispijanja kave i smanjenog rizika od prerane smrti. Konkretno, Ali kaže da redoviti unos kave može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, kao i štititi od bolesti jetre poput ciroze i raka jetre.