SLADOLED jedne domaće kavane nedavno je privukao pažnju javnosti nakon što je prošle godine osvojio prvo mjesto na prestižnom natjecanju Grand Prix Gelato, održanom u Splitu. Nagrada je došla u studenom, no tek se dolaskom sezone pokazala prava pomama za njihovim sladoledima.
Riječ je o pobjedničkom sladoledu od jagode iz obiteljske slastičarnice Kavana Anka iz Selca, koji je među pedesetak uzoraka iz zemalja s jakom sladoledarskom tradicijom – poput Italije, Španjolske i Austrije – proglašen najboljim.
Ovo natjecanje ima posebnu težinu jer služi kao kvalifikacija za Gelato Festival World Masters, jedno od najvažnijih svjetskih sladolednih natjecanja. Ocjenjuje se puno više od samog okusa – važne su preciznost, kreativnost i kvaliteta izrade, a Kavana Anka je sve to uspjela spojiti u jednostavnom, ali moćnom okusu jagode.
Današnji vlasnici, Tereza i Luka Mađar, treća su generacija u obitelji koja vodi ovaj posao. Njihov recept za jagodu oslanja se na prirodne sastojke, sezonsko voće i iskustvo koje se prenosi godinama. Osim samog okusa, žiri je pohvalio i uravnoteženost sladoleda – dovoljno kremast, ali i lagan, s okusom svježe jagode koji se ne gubi ni nakon nekoliko zalogaja.
"Naša Tereza dobitnica je brojnih nagrada za umijeće izrade vrhunskog sladoleda - okus jagoda jedan je od pobjednika. Još niste probali službeno najbolji sladoled u Hrvatskoj? Trk po svoju kuglicu u Selce!", napisali su na svom Instagram profilu.
Kavana Anka radi sezonski, ali tijekom ljetnih mjeseci njeni proizvodi imaju svoju vjernu publiku. Osim turista, redoviti su i domaći gosti koji već godinama dolaze po „onu kuglicu koja im je najdraža od djetinjstva“. Nakon ove nagrade, zanimanje za njihov sladoled raste, a redovi pred šankom već su svakodnevica.
Među klasičnim okusima u vitrini nalaze se i kreativne kombinacije poput limete s bosiljkom, mascarponea sa smokvom ili čokolade s lavandom – spoj tradicije i maštovitosti koji ovdje dobro funkcionira.
Slastičarnica se nalazi na Trgu Palih Boraca 11 u Selcu, a otvorena je svaki dan od 7 do 24 sata. Iako se Selce dosad nije posebno izdvajalo kao gastro destinacija, ovakvo priznanje stavlja ga na kartu mjesta koje vrijedi posjetiti – barem zbog jedne kuglice sladoleda.