JACQUES Pépin živi je dokaz da vrhunsko kulinarstvo ne ovisi o skupim i luksuznim namirnicama. Slavni chef, koji je odrastao u Francuskoj, naučio je od majke kako biti kreativan s onim što je dostupno, a filozofiju smanjenja otpada od hrane promiče kroz cijelu svoju karijeru. Upravo iz takvog pristupa rodio se i genijalan način za iskoristiti stari kruh - pripremom takozvanih "krušnih palačinki", piše Food & Wine.
Ovaj višestruko nagrađivani autor kuharica i televizijski voditelj pretvara nekoliko kriški starog kruha u slasne palačinke za manje od pet minuta. Riječ je o prilagodljivom jelu za koje je potrebno samo pet osnovnih sastojaka koje vjerojatno već imate u svojoj kuhinji.
Osim soli, papra i ulja, za pripremu slane verzije trebat će vam dvije do tri kriške starog kruha, mlijeko, jaje, luk i začinsko bilje po izboru. Kako Pépin objašnjava u videu, možete koristiti bilo koji kruh.
Otprilike 100 g kruha narežite na kockice i prelijte ga s oko 60 ml mlijeka. Zatim grubo nasjeckajte malo luka i peršina te ih dodajte kruhu. Pépin napominje da možete koristiti bilo koje nježno začinsko bilje i dodaje: "koristim puno začinskog bilja kad ga ima u izobilju u mom vrtu". Nema potrebe za preciznim mjerenjem, vodite se vlastitim ukusom.
Sve začinite solju i paprom, a zatim, kako kaže, počnite "malo gnječiti rukom" kako biste sjedinili sastojke i razbili kockice kruha. Ako je smjesa presuha, kuhar savjetuje dodavanje još malo mlijeka. Na kraju, u zdjelu razbijte jaje i ponovno ga prstima umiješajte u smjesu, jer su ruke najbolji alat svakog kuhara.
>> Stari kruh nismo bacili, nego od njega napravili mekane knedle koje idu uz sve
U tavi zagrijte izdašnu količinu ulja. Žlicom vadite smjesu i stavljajte je u vruće ulje, lagano je pritišćući kako biste oblikovali palačinke. Kada palačinka dobije zlatno-smeđu boju s jedne strane, okrenite je da se ispeče i s druge. Ove hrskave, slane palačinke, koje podsjećaju na uštipke, Pépin predlaže poslužiti sa žlicom kiselog vrhnja kao izvrstan doručak ili predjelo.
Ako niste raspoloženi za slano, ovaj se recept lako može pretvoriti u desert. Umjesto soli i papra, smjesu začinite s dvije žlice šećera ili meda. Luk i peršin zamijenite voćem poput nasjeckane breskve, kruške, jabuke ili banane. Pépin objašnjava: "grubo nasjeckajte, stavite u smjesu za palačinke, i napravite istu palačinku, a zatim poslužite s javorovim sirupom."