Iako su sićušne, lanene sjemenke prava su riznica hranjivih tvari, a njihova redovita konzumacija dokazano poboljšava zdravlje i pomaže u prevenciji bolesti. No, prije nego što ih uvrstite u svakodnevnu prehranu, važno je znati kako ih pravilno pripremiti i koristiti te koja je ključna razlika između cijelih i mljevenih sjemenki, piše Bon Appétit.
Samo dvije žlice mljevenih lanenih sjemenki, što je otprilike jedna porcija, sadrže oko 70 kalorija, gotovo 3 grama proteina i 4 grama vlakana. Ove moćne sjemenke također su izvrstan izvor antioksidansa, omega-3 masnih kiselina ključnih za zdravlje srca, posebno alfa-linolenske kiseline, te lignana, magnezija i vitamina B1.
Konzumacija cijelih lanenih sjemenki nije idealna jer ih naš probavni sustav ne može u potpunosti razgraditi, zbog čega nećemo iskoristiti sve njihove zdravstvene prednosti, stoga ih je najbolje samljeti. Možete kupiti već gotovo laneno brašno, no najsvježije i najkvalitetnije dobit ćete ako cijele sjemenke sameljete neposredno prije upotrebe, primjerice u mlincu za kavu. Meljite samo onoliko koliko vam je potrebno jer mljeveni lan brzo gubi svježinu i može užegnuti.
Iako je gotovo laneno brašno praktičnije, nakon otvaranja pakiranja trebalo bi ga potrošiti u roku od nekoliko tjedana. Alternativa je laneno ulje, bogato omega-3 masnim kiselinama, no ono ne sadrži vlakna. Zanimljivo, laneno ulje odličan je izbor za održavanje i zaštitu posuđa od lijevanog željeza.
Osim što su zdrave, lanene sjemenke obogaćuju jela blagim, orašastim okusom i ugodnom teksturom. Mljeveni lan lako se može dodati u smjese za palačinke, vafle, muffine ili kruh. Stručnjaci savjetuju da laneno brašno može zamijeniti 10-20 posto ukupnog brašna u receptu. Također ga možete umiješati u smoothieje, sokove ili posuti po žitaricama.
Mljevene sjemenke također mogu poslužiti kao osnova za zdrave pločice i krekere. Kada se pomiješaju s tekućinom, otpuštaju gel koji je ključan za povezivanje smjese dok se peče, stvarajući laganu i hrskavu teksturu. Cijele lanene sjemenke možete dodati u kruh ili njima posipati peciva.