Mali popis velikih hrvatskih panettonea (i gdje ih kupiti te koliko koštaju)

Foto: Instagram/Kroštula

PANETTONE je u Hrvatskoj sve veći hit, a ove godine imamo rekordan broj ovih domaćih slatkih blagdanskih kruhova, inače autentično talijanske slastice prepune kandiranog i suhog voća, a nerijetko i čokolade. Tko je od Hrvata zasukao rukave i mjesecima vodio borbu s ovim zahtjevnim tijestom pa na kraju pobijedio, saznajte u nastavku.

1. Boogie Lab

Težina: 1 kg
Cijena: 34 eura
Gdje kupiti: Kroštula web shop; Zagreb - Boogie Lab, Balance Brunch, Fisherija, Špeceraj; Pula - Kolijevka kruha; Opatija - Romero; Volosko - Butiga; Rijeka - Croatia in a box; Zadar - Kroštula; Split - Handmade by Biberon, Oš kolač; Dubrovnik - Miva galerija vina

Talentirani Karlo Vulin, osnivač zadarske Kroštule i suvlasnik Boogie Laba u Zagrebu, i ove godine pekao je svoj slavni panettone, a osim klasične varijante s kandiranim voćem, panettonea punjenog tamnom i mliječnom čokoladom te mandarinama s bijelom čokoladom, ove godine imaju i novi okus pistacije s limunom. 

2. Kraš x Kroštula

Težina: 1 kg
Cijena: 40 eura
Gdje kupiti: Interspar, Kaufland i Konzum dućani, Kraševe trgovine, Boogie Lab (Ul. kneza Borne 26, Zagreb), Kroštula web shop

Kraš je i ove godine ponovio suradnju s Kroštulom, pa opet napravio Bajadera panettone. "Ako ste ga obožavali prošle godine, ovaj ćete voljeti još više", kažu oni koji stoje cijele priče, a mi im definitivno vjerujemo.

3. Dubravica

Težina: 1 kg
Cijena: 37/39 eura
Gdje kupiti: pekare Dubravica, web shop Dubravica

Pekara Dubravica ove godine peče svoj panettone, a imaju dvije varijante - klasičnu i čokoladnu, koje su razvili u suradnji s tzv. talijanskim kraljem panettonea Andreom Tortorom. Osim svog, u ponudi trenutno imaju i dva talijanska, upravo ranije spomenutog majstora, te njegov Pandoro, i to u ograničenoj količini, odnosno 100 komada.

>> Talijan i Hrvat udružili snage. Panettone se prvi put peče u Zaprešiću, imamo detalje

4. Croccantino

Težina: 750 g
Cijena: 22 eura
Gdje kupiti: Zagreb - Pelješki zet Dolac, Veronika Delikatese, Mrkvica, Zelena košarica; Split - Veronika Delikatese; Rijeka - Veronika Delikatese; Dubrovnik - Market Prima; Pelješac - Slastičarnica Croccantino, Pekare Antunović

Priča o njihovom panettoneu započela je prije više od 20 godina, a prodaju ga od 2021. i ove godine dolazi u dva okusa - kandirano voće i naranča&tamna čokolada. Osim panettonea, imaju i prigodne božićne kolačiće, a naravno, i top sladoled za sve koji ga se ne odriču ni zimi (i mi smo takvi, ne brinite). Ovdje saznajte više o samom brendu.

5. Noel Bread & Deli

Težina: 700 g
Cijena: 25 eura
Gdje kupiti: Noel Bread & Deli, Ul. popa Dukljanina 1, Zagreb

Desert bez kojeg su božićni blagdani nezamislivi ekipa iz Noelove pekarnice predstavila je sinoć, a za narudžbe je dostupan od idućeg tjedna, i to u Noel Bread & Deliju. Za njegovu pripremu koriste, kako su nam otkrili, kvalitetan njemački maslac, pa kad dobiju to prozračno slatkasto tijesto nalik na brioche, u njega umijese kandirano voće, džem od domaće naranče i vaniliju kao punjenje.

6. Bonus: panettonasto pecivo iz Bread Cluba

Ekipa iz Bread Cluba, nažalost, nema svoj panettone, no imaju panetozze, što su objavili sinoć, a već sutra ih se može pronaći po njihovim pekarama (cijena još nije poznata)

A što su to panetozzi? Išli su na foru maritozza koji su u originalnoj verziji punjeni šlagom, pa je njihov pekar Darko Kušić odlučio napraviti kremu koja okusom podsjeća na panettone (od vanilije,naranče i grožđica) i njom puniti pecivo karakteristično za maritozze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.