Kandirani losos - stoljetna delicija koja je zaludjela TikTok, svi ga rade

Foto: Shutterstock

Na društvenim mrežama pojavio se novi gastronomski hit - kandirani losos. Riječ je o sušenoj i dimljenoj ribi glaziranoj šećerom ili javorovim sirupom, čija je popularnost porasla na TikToku, ponajviše zahvaljujući brendu Solovey Kitchen iz Idaha. Iako se čini kao moderna poslastica, ovo jelo ima duboke korijene u tradiciji autohtonih zajednica pacifičkog sjeverozapada, gdje se pripremalo stoljećima kao način konzerviranja hrane, piše Food & Wine.

TikTok je preplavljen videozapisima sjajnih, tamnocrvenih fileta kandiranog lososa. Korisnici oduševljeno dijele svoja iskustva, opisujući ga kao savršen spoj slatkog i slanog te idealan proteinski zalogaj. Potražnja je toliko porasla da je Solovey Kitchen na svojoj web stranici morao objaviti obavijest: "Zbog neuobičajeno velikog broja narudžbi koje smo primili proteklih nekoliko dana, naše vrijeme obrade je prilagođeno na 3-5 tjedana."

@dzaslavsky My mouth is watering as I was editing this video. This is the Maple Candied Cold Smoked Sockeye Salmon from @soloveykitchen #salmon #candied #coldsmoked ♬ L.o.v.e. - Muspace Lofi

Ipak, unatoč popularnosti, mnogi su entuzijasti odlučili sami pripremiti ovu deliciju kod kuće.

Što je zapravo kandirani losos?

Iako ga nazivaju "bombonom od lososa", ne radi se o slatkišu s okusom ribe. Kandirani losos je filet koji se suši, dimi i tijekom tog procesa glazira šećerom ili javorovim sirupom, što mu daje karakterističnu karameliziranu koricu.

Povijest ovog jela seže stotinama, a možda i tisućama godina u prošlost. Autohtona plemena s pacifičkog sjeverozapada razvila su ovu metodu kao način konzerviranja ribe. Iako je internetskih izvora o tome malo, tvrtka Global Seafoods North America na svojoj je stranici navela: "Bombon od lososa potječe iz autohtonih zajednica na pacifičkom sjeverozapadu, gdje je dimljenje ribe bila tehnika konzerviranja."

Kako ga napraviti kod kuće?

Nedavno je u jednoj Facebook grupi autohtonih zajednica podijeljen i tradicionalni recept plemena Wiyot, koji uključuje salamurenje u mješavini soli, smeđeg šećera i javorovog sirupa, nakon čega slijedi dimljenje i premazivanje medom za postizanje sjajne glazure. Od sastojaka će vam trebati:

  • 2 l vode
  • 280 g soli 
  • 440 g smeđeg šećera 
  • 240 ml javorovog sirupa 
  • 2 kg fileta lososa
  • 85 g meda
  • 60 ml vode.

Pomiješajte vodu, sol, šećer i javorov sirup i miješajte dok se svi sastojci ne otope. Dodajte ribu i ostavite u salamuri 24 sata. Izvadite ribu i dimite je između 8 sati i 1.5 dana, ovisno o vašoj pušnici, a na kraju losos premažite mješavinom meda i vode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.