VLASAC, poznat i kao sitni luk ili luk vlasac, je višegodišnja biljka iz porodice lukova koja se sve češće koristi u modernoj i tradicionalnoj kuhinji. Njegov blag okus savršen je za dodavanje svježine jelima bez one težine kakvu znaju imati obični luk ili češnjak.
>> Kako uzgojiti vlastito začinsko bilje u stanu, čak i na prozorskoj dasci?
Osim što je izuzetno ukusan, vlasac je i estetski privlačan - njegove tanke, zelene stabljike mogu obogatiti svaki tanjur i podići svako jelo i poslužiti kao ukras - sitno sjeckani vlasac može zamijeniti peršin ili kopar za elegantniji i suptilniji izgled jela.
Trenutno se na Dolcu prodaje po cijeni od 0.50 eura za vezicu pa evo kako ga iskoristiti u jelima.
Najvažnije pravilo kod upotrebe vlasca jest da ga ne treba kuhati. Toplina uništava njegovu aromu i teksturu, stoga se vlasac najčešće dodaje na kraju pripreme jela ili kao dekoracija pri serviranju. Idealno je sjeckati ga sitno i posipati po jelu tik prije serviranja.
Vlasac je izvrstan dodatak zelenim salatama, krumpir-salati (poput ove) te umacima i preljevima na bazi jogurta, kiselog vrhnja ili majoneze (poput ovog umaka). Vlasac se sjajno slaže i sa svježim sirevima, krem sirevima i maslacem. Možete ga umiješati u sirni namaz za doručak, a može ga se dodati i u krem juhe.
Jedna od najklasičnijih upotreba vlasca je u kombinaciji s jajima - u omletima, fritatama ili posipan preko kuhanih jaja. Dodaje blagu notu luka koja će odgovarati svima. Još jedan super način za iskoristiti svježi vlasac je taj da ga dodate u domaći kukuruzni kruh - ovdje pronađite recept.
Svježi vlasac možete čuvati u hladnjaku zamotan u vlažan papirnati ubrus ili u čaši s vodom (kao cvijeće). Može se i zamrznuti, iako će izgubiti dio teksture. Za sjeckanje, koristite oštar nož ili kuhinjske škare – vlasac je vrlo nježan i lako se zgnječi, što može rezultirati gubitkom arome.