Jeftino, zdravo i zasitno - jelo koje je bilo jedan od simbola sovjetskog kulinarstva

Ruska salata od cikle, poznata i pod nazivom Vinegret, popularno je jelo koje se često poslužuje tijekom blagdana i u posebnim prilikama. Ova živopisna i osvježavajuća salata kombinacija je kuhanog povrća s kiselim dodacima, stvarajući savršen balans okusa.

Iako naziv "Vinegret" potječe od francuske riječi "vinaigrette", koja označava preljev od octa i ulja, ova salata je duboko ukorijenjena u ruskoj i istočnoeuropskoj kuhinji. Smatra se da je postala popularna u 19. stoljeću, a s vremenom je postala nezaobilazan dio svečanih trpeza, posebno tijekom zimskih mjeseci. Svaka obitelj često ima svoju verziju recepta, s malim varijacijama u sastojcima poput dodavanja graška, graha ili čak haringe.

Vjeruje se da je jelo dobilo ime kada je jedan francuski kuhar na dvoru cara Aleksandra I. vidio kako lokalni kuhari prelijevaju salatu octom i upitao "Vinaigre?", misleći na francuski naziv za ocat. Ruski kuhari, ne razumijevajući pitanje, pomislili su da je to naziv jela, i tako je ostalo. Danas je Vinegret simbol domaće, utješne hrane i slavlja.

Ukupno vrijeme pripreme je oko 80 minuta. Recept je jednostavan za pripremu i dovoljan je za otprilike 6 porcija.

Sastojci

  • cikla
  • krumpir
  • mrkva
  • kiseli kupus
  • kiseli krastavci
  • ljutika (ili manji luk)
  • sol i papar po ukusu
  • ulje
  • ocat

Priprema

Ciklu skuhajte u kipućoj vodi ili je ispecite u pećnici dok ne omekša. U drugi lonac stavite krumpir i mrkvu, prelijte hladnom vodom i kuhajte otprilike 20 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Ohladite sve povrće, a zatim ga ogulite.

Kuhanu ciklu, mrkvu i krumpir nasjeckajte na sitne kockice približno iste veličine. Sitno nasjeckajte i kisele krastavce te ljutiku. Kiseli kupus dobro ocijedite i također ga nasjeckajte ako je potrebno.

U velikoj zdjeli pomiješajte sve nasjeckano povrće, uključujući kiseli kupus i kisele krastavce. Začinite po ukusu solju i paprom, dodajte ulje i ocat te sve dobro promiješajte kako bi se sastojci i okusi sjedinili. Salatu je najbolje poslužiti ohlađenu. Čuvajte je u hladnjaku u zatvorenoj posudi, gdje može stajati do tri dana.

Pogledajte originalni recept ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.