ŠPAGETI all'arrabiata je jednostavno, rustikalno jelo porijeklom iz talijanskog Lacija (Lazio), regije u srednjoj Italiji. Vjeruje se kako se pojavilo krajem 19. ili početkom 20. stoljeća - u vremenu kada su postala popularna jela s umakom od rajčice. To se počelo događati nakon 18. stoljeća, kada su rajčice iz Amerike postale široko dostupne.
Radi se o umaku za tjesteninu koji čine maslinovo ulje, češnjak, chilli papričice, pelati ili svježa rajčica i peršin.
Arrabiata se razvila kao varijanta klasičnih jela poput pasta all'amatriciane, ali bez pancete - zbog čega je prikladna i za vegetarijance. Inače, naziv arrabbiata znači ljut, bijesan - odnosi se na chilli papričice u ovom jelu, zbog čega ga možemo prevesti i kao "ljuti špageti".
Jamie Oliver jednom je prilikom dobio pitanje koje bi jelo odabrao kao svoje posljednje - odabrao je upravo ove "ljute" špagete. Rekao je kako se radi o pravom comfort foodu koji najradije jede u krugu obitelji, a rado mu dodaje i neki svoj "twist". Kao jedan twist, kombinira tri različite vrste chilli papričica, a jelo voli upariti s dobrim pivom. Kao desert nakon ovog talijanskog klasika odabrao bi domaću rižu na mlijeku.
Evo i jednostavnog recepta koji možemo napraviti svaki dan, i u najvećoj žurbi.
Potrebni sastojci
Pripremite nekoliko sastojaka:
- tjestenina (tradicionalno se koriste penne, a po želji i špageti ili rigatoni koji dobro drže umak)
- konzervirane nasjeckane rajčice
- češnjak
- ljute papričice
- svježi peršin.
Kako se priprema
U blenderu usitnite rajčice, a u tavi popržite češnjak i papričice. Dodajte im rajčice, začinite i kuhajte dok se umak ne zgusne. Skuhajte tjesteninu, ocijedite i dobro umiješajte s umakom. Posipajte peršinom i sve dobro izmiješajte.
Detaljan recept nalazi se ovdje.