Ćevapi u Sarajevu su odlični, ali našao sam nešto bolje

Foto: Lovac na pizze

Imperatore je, vjerovali ili ne, prva pizzerija koju sam posjetio u Bosni i Hercegovini. Iako sam do sada desetak puta odlazio u Bosnu i Hercegovinu i po nekoliko dana boravio u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, nikada mi nije palo na pamet otići na pizzu.

U Sarajevu sam obišao doslovno sve ćevabdžinice i buregdžinice na Baščaršiji, a prilikom odlaska na nekoliko sarajevskih polumaratona koje sam trčao proteklih godina, večer prije utrke umjesto uobičajenog carboloadinga pizzom obavezno sam odlazio na pite u buregdžinicu Bosnu.

I ovaj smo put odmah po dolasku u Sarajevo prvo otišli na ćevape i pite ispod sača, ali sam u dosta zgusnuti raspored uspio ugurati i odlazak na pravu napoletansku pizzu. Pizzerija Imperatore smještena je u sarajevskom naselju Grbavici na adresi Derviša Numića 6, a mi smo stigli u ranim večernjim satima. Parking smo bez problema pronašli u jednoj od susjednih uličica.

Desetak stolova i krušna peć da se cijela izrada može vidjeti

Sama se pizzerija nalazi u prizemlju stambene zgrade, prostor nije pretjerano velik, a atmosfera je topla i opuštena. U prostoriji s desetak malih stolova nalazi se i velika krušna peć, pa gost može gledati cijeli proces izrade i pečenja pizze koju je naručio. U ponudi je desetak pizza, od kojih su tri bijele pizze s umakom od gorgonzole umjesto rajčice.

Gorgonzola umak je popularan u mnogim zemljama, a nazivaju ga i plavi umak zbog specifične plave plijesni koja je odgovorna za karakterističan okus i specifičnu aromu ovog sira.

Meni se taj umak sviđa pa sam zato naručio Blue, pizzu s gorgonzola umakom, mozzarellom, orasima i kruškom. Druga je po dobrom starom običaju bila Margherita. Uvijek se trudim isprobati jednu jednostavnu pizzu, najčešće Margheritu i jednu specijalnu pizzu koja u pravilu bude s popisa bijelih pizza.

Budući da nije bilo moje omiljene, odlučio sam se za Blue i nisam pogriješio. Pizze su tradicionalne napoletane i po izgledu i po okusu. Za razliku od sve popularnijih modernih napoletana, ove pizze nemaju jako uzdignut i pretjerano napuhan rub, a tijesto je nešto mekše i manje hrskavo.

Čim sam ih ugledao, podsjetile su me na pizze kakve pravi Goran Abramović u svojoj beogradskoj pizzeriji Pietri. A Goran je svjetski prvak upravo u kategoriji tradicionalne napoletane. Tijesto je ukusno, savršene teksture i lagano, a nadjevi su složeni od kvalitetnih sastojaka.

Cijene kreću od šest eura

Kad opisujem dobro pripremljene tradicionalne napoletane, onda uvijek kažem da su to pizze od kojih se dobro najedete, a čim završite, poželite naručiti još jednu. Zasitne, a opet nekako lagane. Cijene u Imperatoreu su izuzetno pristupačne, a kreću se od 12 maraka (6 eura) za Margheritu do 14.5 maraka (7.30 eura), koliko košta najskuplja Bianca, bijela pizza s umakom od gorgonzole i vrhunskim goveđim pršutom. Većina je pizza 13 maraka (6.50 eura), što je definitivno prihvatljivo i na neki način jeftino. Toliko ćete platiti srednje veliku porciju ćevapa u većini sarajevskih ćevabdžinica.

Morao sam se vratiti i postaviti par pitanja

Budući da sam bio ugodno iznenađen kvalitetom pizza, nije mi vrag dao mira pa sam se, nakon što smo već krenuli prema parkiralištu, odlučio vratiti u pizzeriju i postaviti par pitanja. Imao sam sreće budući da je pizza majstor koji nam je pravio pizze ujedno vlasnik, pa sam dobio odgovore na pitanja koja su me mučila.

Rekao mi je da je odlučio otvoriti pizzeriju s napoletanskom pizzom usred Sarajeva jer je gostima želio ponuditi nešto sasvim drugačije. Kad spomenete odlazak u Sarajevo, prve su vam asocijacije ćevapi, burek, pite, baklave i tufahije, a on je pomalo hrabro odlučio u tu ponudu ubaciti i prave napoletanske pizze.

Ujedno sam dobio odgovor zašto pravi tradicionalne, a ne moderne napoletane koje su sve popularnije u svijetu pizze. Prošao je obuku u Napulju, a instruktori su mu bili članovi AVPN-a. Trenutno postoje dvije velike asocijacije koje okupljaju pizza majstore, AVPN i APN, a razlika je u tome što je upravo AVPN asocijacija koja se drži dosta strogih pravila i promovira isključivo tradicionalnu (klasičnu) napoletanu.

U Hrvatskoj većina pizzerija koja poslužuje napoletanu pravi modernu, a ne tradicionalnu. Samim time je i odluka vlasnika pizzerije Imperatore da se usred Sarajeva u borbu na gastronomskoj sceni upusti s klasičnom, tradicionalnom napoletanskom pizzom poprilično smiona i hrabra.

Imperatore nas je ugodno iznenadio, a kvalitetom pizze i uslugom svakako zaslužuje vrlo visoku ocjenu koju trenutno ima u recenzijama. Ako se, dok ste u Sarajevu, zasitite ćevapa i pita ili jednostavno volite pizzu, obavezno posjetite Imperatore, sarajevsku pizzeriju s vrhunskom napoletanom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.