food

Butković za siromašne ubio se od mesine na najvećoj terasi u Zagrebu

Foto: Zvonko Alač

AUTOBUSNI KOLODVOR, točnije njegov parking, ne zvuči kao seksi mjesto za pojesti nešto ne s nogu, nego baš blagovati, sjesti i uživati na bijelom stolnjaku. Ako mislite tako za Zagreb, varate se jer već godinama ljubitelji velikih porcija pečene mesine hodočaste upravo na ovu lokaciju kako bi se najeli, a nerijetko i nažderali roštilja.

Magazinska se nezaustavljivo širi

Magazinsku klet, zapravo njenu podružnicu koja u imenu ima i dodatak "Pod starom smokvom", nemoguće je promašiti. Kako zbog lokacije, tako i zbog toga što se iz godine u godinu širi i povećava, a po noći sve više bliješti. Od jednog objekta skromnog kapaciteta u kojem se nije moglo naći mjesto, krenula je ekspanzija na drugi čvrsti objekt, ali i manji, pa još veći eksterijer, zbog čega se danas s pravom diči i reklamira sloganom "Najveća terasa u Zagrebu". 

Manji dio terase je djelomično zatvoren i u toplije vrijeme služi kao prozračna pušačka zona, dok je veći dio terase glavni adut ove Magazinske, a njena kruna je ogromna smokva po kojoj je dobila ime. Jasno, to je ujedno i raritet jer smokve, a posebno one baobabskih proporcija, navikli smo vidjeti u Dalmaciji, a ne usred Zagreba.

Što bi moglo poći po zlu?

Obilni roštilj u hladu gigantske smokve na topao proljetni dan. Što može poći po zlu u takvom rajskom okružju za svakog mesoždera? U slučaju Magazinske na ovoj lokaciji, odgovor je gotovo ništa. 

Dolaskom u Klet primijetit ćete da je osoblje velikim dijelom iz Srbije, što bi valjda trebalo biti jamstvo kvalitete i autentičnosti roštiljskog restorana. Konobari su jako ljubazni, a roštiljdžije (to se vjerojatno tako kaže u komšiluku) sjajni. Njihov proizvodni proces možete gledati dok čekate jelo jer meso peku u staklom ograđenoj kućici na terasi.

Majstori iz Leskovca peku uz milozvuke Slavuja iz Mrčajevaca

Ako imate sreće, možda u susjednoj sjenici naletite i na vola koji se vrti na ogromnom ražnju. Ako imate još više sreće, onda ćete uz sve navedeno u Magazinskoj naletjeti i na harmonikaša koji vam dok žderuckate mesinu na uho poji "Devojku iz grada" od Miroslava Ilića.

U ovom serijalu prilikom recenziranja i ocjenjivanja jela ključni su nam kvaliteta, veličina i cijena jela te izbor i kompatibilnost pića s hranom koja je u ponudi. U Magazinskoj je kvaliteta postojana, veličina porcija obilna, a cijene pristupačne. Favorit mesnog asortimana (Magazinska nudi i gotova jela) mi je bez premca pljeskavica sa sirom.

Pljeskavica sa sirom je zvijezda Magazinske

Velika je i debela, ali idealnih proporcija. Savršeno je pečena, blago karamelizirana izvana, a iznutra svijetlosmeđe boje koja nikada ne ide na roza, a to je jako teško postići, znamo prema tome kako pljeske izgledaju kod većine ostalih. Ima još jednu razliku od ostalih roštiljskih restorana.

Dok oni u sredini pljeske stave layer sira, ova je obilno "špikovana" kockicama ukusnog, gustog sira. O tome koliko je taj sir bogat i ukusan govori i to što uz njega nisam uzeo porciju kajmaka, dok za salatu nisam naručio šopsku ili salatu s ribanim sirom. Međutim, to je napravila moja suputnica i nema zamjerki na nju.

Jednostavno, uz pljeskavicu tako bogatu sirom nema potrebe za dodatnim mliječnim prerađevinama uz ovaj mesni obrok. Uz spomenutu pljeskavicu, uzimam i pola porcije ili pet solidnih ćevapa. Magazinska zaslužuje posebne pohvale što se tiče tretmana mesa. Nikada nije prepečeno ili nedajbože zagoreno, ali ni sirovo. Medium well, što bi rekli biftečni znalci. 

Lepinje su veliki adut ovog objekta

Veliki adut ovog objekta su lepinje. U devet od deset slučajeva su savršene. Magazinska pri tome ne pravi dvije velike, pa i neoprostive greške koje čine mnogi, čak i ugledni roštiljski restorani i lanci. Oni se maksimalno potrude oko uređenja, ugođaja, osoblja i ponude pića, a onda kiksaju na jednoj od dvije stvari na kojima ne smiju kiksati.

Podvale vam lepinje od jučer, čiju suhoću i mrvljivost neuspješno maskiraju time što ih nasaftaju uljem i prepeku. Kome je do toga, jest će dvopek umočen u mast. S roštiljem želimo friške, mirisne lepinje, koje su ulje i vatra samo liznuli. Magazinska nudi upravo to. Salate su u Magazinskoj uvijek korektne, a u sezoni svježeg povrća i više od toga.

Meso u Magazinskoj je uvijek savršeno pečeno i nikad zagoreno

Kod vrlina Magazinske moramo istaknuti i urednost i čistoću, kako stolova i pribora, tako i WC-a. Ipak, ovaj objekt nije bez mana. One se prije svega odnose na izbor piva. Nevjerojatno je da u 2022. godini i u državi u kojoj djeluje barem nekoliko izvrsnih craft pivovara te desetak jako dobrih ovako ozbiljan i odličan roštiljski restoran u ponudi nema baš nijedno craft pivo.

Jedina, ali velika mana

Jedino što možete od piva naručiti su loši domaći industrijski lageri te po jedno takvo pivo iz Srbije i Crne Gore. Tako da u rubrici Pairing ili Sljubljivanje ovdje uz odličan roštilj možemo preporučiti tek kiosk na obližnjem autobusnom kolodvoru. Nudi doduše samo tri crafta, ali i to je tri više nego u Magazinskoj.

OCJENA
Koliko platiš: Umjereno
Koliko se najedeš: Puno
Valja za: Jako dobro
Ukupni dojam:

POJEDINAČNO
Pljeskavica sa sirom
Ćevapi
Lepinja
Šopska salata
Pivo
Cijene
Čistoća
Ljubaznost

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.