LEGENDARNI francuski kuhar Jacques Pépin podsjeća nas na važnost jednostavnosti i dobrih temelja u kulinarstvu. U nedavnom intervjuu otkrio je kojih pet osnovnih sastojaka uvijek ima u svojoj kuhinji, a među njima su neizostavni maslac, maslinovo ulje, češnjak, luk i svježe začinsko bilje.
Pépin naglašava kako voli imati dvije vrste maslinovog ulja - visokokvalitetno ekstra djevičansko za završna dotjerivanja jela i cjenovno pristupačnije za kuhanje, piše Food & Wine.
Svatko tko voli kuhati vjerojatno poznaje onaj osjećaj kada stigne u unajmljeni smještaj i prvo provjerava opremljenost kuhinje. Nadate se barem soli i maslinovom ulju, osnovi za gotovo svako jelo. Ako pronađete i pokoji začin te ocat, znate da nećete morati potrošiti bogatstvo na osnovne namirnice.
Većina kućnih kuhara ima svoj popis namirnica na koje se oslanja, a učenje o temeljima koje koriste drugi, osobito kulinarski velikani, može obogatiti i naš vlastiti repertoar.
U ekskluzivnom razgovoru povodom kampanje 90/90 njegove zaklade, organizirane uoči kuharevog 90. rođendana, Pépin je podijelio svoju listu. Cilj zaklade je učiniti kulinarsko obrazovanje dostupnijim, a njegova filozofija počiva upravo na jednostavnim, ali ključnim sastojcima.
Osim soli, koja se podrazumijeva, Pépin ističe: "Maslac, maslinovo ulje. To će sigurno biti tamo zajedno s češnjakom i lukom, a ovisno o tome što je u vrtu, začinsko bilje. Vrlo jednostavne stvari koje koristite iznova i iznova, a da o tome ni ne razmišljate."
Poznati kuhar i autor objasnio je svoju praksu s maslinovim uljem. "Pokušavam koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje visoke kvalitete za završavanje jela, i drugo manje ekstravagantno maslinovo ulje za kuhanje", rekao je. Naime, kuhanje na visokim temperaturama može narušiti okus skupocjenog ulja, dok povoljnija ulja često imaju višu točku dimljenja i pogodnija su za termičku obradu.
Kada je riječ o začinskom bilju, iako nije precizirao koje vrste uzgaja, lako je pretpostaviti da se u njegovom vrtu nalaze peršin, vlasac, estragon i krbuljica, poznati kao "fines herbes" francuske kuhinje. Naravno, svako svježe bilje, od korijandera do bosiljka, obogatit će vaša jela.
Što se tiče maslaca, Pépin nije izbirljiv. Ističe kako se ponuda kvalitetnih maslaca u trgovinama znatno poboljšala tijekom godina. Kada razvija recepte za širu publiku, koristi maslac iz supermarketa. "Sjetite se također da sam živio od pisanja recepata.
Stoga bih obično išao u supermarket u kupovinu kada sam radio na receptima", objasnio je, dodajući kako je važno da ljudi mogu lako nabaviti sastojke koje preporučuje. Za vlastite potrebe, ponekad će potražiti posebne, zanatske proizvode, ali poruka je jasna: ne morate kupovati skupi maslac da biste dobro kuhali.
Za kraj, evo jednostavnog popisa namirnica koje ovaj kulinarski virtuoz uvijek drži pri ruci: maslac, maslinovo ulje (dvije vrste - jedno za kuhanje, drugo za završavanje jela), češnjak, luk i svježe začinsko bilje.