Znanstvenici s Harvarda: Jedna vrsta mesa povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Foto: Pexels

Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard izdali su oštro upozorenje o crvenom mesu te pozvali javnost da smanji unos nakon objave nove studije. Tim američkih stručnjaka analizirao je podatke više od 200.000 sudionika tijekom 36 godina kako bi otkrio što hem-željezo čini našem zdravlju.

To je oblik željeza koji ljudsko tijelo najlakše apsorbira, a nalazi se u raznim vrstama mesa, uključujući govedinu, janjetinu i neke vrste ribe. Znanstvenici su otkrili značajnu vezu između ove vrste željeza i pojave dijabetesa tipa dva, što je izazvalo zabrinutost.

"Ova studija naglašava važnost odabira zdrave prehrane u prevenciji dijabetesa. Smanjenje unosa hem željeza, posebno iz crvenog mesa, i usvajanje više biljne prehrane mogu biti učinkovite strategije za smanjenje rizika od ovog stanja", rekao je jedan od autora studije, epidemiolog i istraživač prehrane i dijabetesa, Frank Hu, prenosi Daily Express.

Rezultati harvardske studije otkrili su da su sudionici koji su konzumirali najviše hem-željeza imali 26 posto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa dva, od onih koji su konzumirali najmanje.

No, znanstvenici sugeriraju da ovaj rizik možemo ublažiti svakodnevnom zamjenom crvenog mesa hranom biljnog podrijetla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.