Tim znanstvenika istraživao je učinke dva dodatka prehrani i tjelovježbe na pokazatelje biološkog starenja. Cilj istraživanja bio je utvrditi može li kombinacija vitamina D, omega-3 masnih kiselina i redovite tjelovježbe usporiti proces starenja i poboljšati opće zdravlje.
Rezultati su objavljeni u prestižnom znanstvenom časopisu Nature u studiji pod nazivom "Individualni i zajednički učinci vitamina D, omega-3 i tjelovježbe na DNK metilacijske satove biološkog starenja kod starijih osoba iz DO-HEALTH ispitivanja".
Prva faza istraživanja, poznata kao DO-HEALTH studija, uključivala je 2.157 sudionika i pokazala je nekoliko zanimljivih rezultata:
Na temelju ovih rezultata, 777 sudionika iz ovog ispitivanja uključeno je u detaljniju analizu dugovječnosti i biološkog starenja.
U okviru DO-HEALTH Bio-Age istraživanja, znanstvenici su pratili sudionike u dobi od 70 godina i starije iz pet europskih zemalja. Cilj je bio testirati učinak:
Tijekom trogodišnjeg razdoblja sudionici su prolazili godišnje liječničke preglede, telefonske konzultacije svaka tri mjeseca te krvne pretrage, uključujući analizu DNK.
Biološko starenje mjereno je s pomoću četiri različite DNK metilacijske metode:
Istraživanje je pokazalo da je omega-3 suplementacija imala najsnažniji učinak na usporavanje starenja prema tri od četiri analizirana biološka pokazatelja.
Znanstvenici su zaključili da omega-3 ima zaštitni učinak na biološko starenje tijekom tri godine, iako su učinci relativno mali.
Istraživači su priznali određena ograničenja studije. Ne postoji apsolutno precizan pokazatelj biološkog starenja, a praćenje sudionika tijekom tri godine ne omogućava procjenu dugoročnih učinaka na preživljavanje.
Zaključili su kako njihova analiza podržava koristi omega-3 suplementacije i ukazuje na moguće prednosti kombinirane primjene omega-3, vitamina D i tjelovježbe u usporavanju procesa starenja.
Iako ovo istraživanje ne znači da možemo u potpunosti zaustaviti starenje, rezultati sugeriraju da određeni dodaci prehrani i redovita tjelovježba mogu igrati ulogu u održavanju zdravlja i dugovječnosti.