PREHRANA ima važnu ulogu u zdravlju srca, a često konzumiranje određenih namirnica koje začepljuju arterije može pridonijeti ozbiljnim problemima, poput visokog krvnog tlaka. Najčešće je riječ o prerađenoj hrani bogatoj trans mastima, koja sadrži prekomjerne količine natrija i dodane šećere, koji mogu uzrokovati nakupljanje tlaka u arterijama te ograničiti protok krvi i povećati opterećenje srca.
Nutricionisti i dijetetičari su za portal SheFinds izdvojili nekoliko takvih namirnica koje bi bilo najbolje u potpunosti izbjegavati, ali već i smanjena konzumacija može pozitivno utjecati na zdravlje.
Prerađeno meso, poput kobasica, često sadrži velike količine natrija, što može dovesti do zadržavanja vode u tijelu, povećanja volumena krvi i povišenja krvnog tlaka. Kobasice obiluju nezdravim mastima, uključujući zasićene i trans masti, koje mogu pridonijeti debljanju i nakupljanju masnoće u području trbuha.
Prema nutricionistu Michaelu O. McKinneyju: "Kobasice i suhomesnati proizvodi sadrže visoke količine natrija. Unos previše natrija potiče zadržavanje tekućine, što povećava volumen krvi i podiže krvni tlak. Osim toga, konzervansi i aditivi u prerađenom mesu remete metaboličke procese i pridonose povećanju tjelesne mase."
Brza hrana poznata je po visokom udjelu natrija, često prelazeći preporučene dnevne granice. Mnogi proizvodi iz lanaca brze hrane su prženi i bogati nezdravim mastima, poput trans i zasićenih masti. Te masti mogu dovesti do debljanja, osobito u predjelu trbuha, povećavajući rizik od metaboličkih poremećaja i hipertenzije.
McKinney dodaje da "brza hrana poput hamburgera, pomfrita, pizze i sličnih obično sadrži puno soli. Kombinacija natrija, nezdravih ulja i šećera često dovodi do ozbiljnog povećanja tjelesne mase i hipertenzije."
Svi volimo grickati nešto slano dok gledamo film ili se na neki drugi način opuštamo, ali kombinacija soli, masti i ugljikohidrata može potaknuti želju za prejedanjem i unos više kalorija nego što je potrebno. Čips, pereci i slani orašasti plodovi obiluju natrijem, koji može uzrokovati zadržavanje vode u tijelu i povisiti krvni tlak.
"Velike količine slanih grickalica, poput čipsa, pereca ili kokica, sadrže puno natrija. Konzumiranje ovih namirnica znači unos previše masti i kalorija, što rezultira debljanjem," kaže McKinney.
Umjesto toga, bolje je u prehranu uključiti cjelovite namirnice poput voća, povrća, nemasnih proteina i cjelovitih žitarica, kako bi se održala ravnoteža natrija i održalo zdravlje srca.
Slanina je mnogima omiljen dio doručka, posebno uz jaja, ali zbog visokog udjela zasićenih masti i natrija predstavlja opasnost za zdravlje srca. "Prerađeno meso poput slanine povećava krvni tlak i rizik od srčanih bolesti", pojašnjava dijetetičarka Catherine Gervacio.
Zbog visokog udjela natrija, slanina uzrokuje zadržavanje vode i povisuje krvni tlak, što dodatno opterećuje kardiovaskularni sustav. Zdravija alternativa za doručak mogu biti nemasni proteini poput pilećih ili purećih prsa, kao i biljni izvori proteina poput leće i graha.
Svi volimo krumpire u raznim oblicima, ali pomfrit je poznat po visokom udjelu trans masti i natrija. Prema dr. Bhaskaru Semithi, smrznute verzije mogu biti posebno štetne jer sadrže trans masti koje začepljuju arterije. "Prerađene varijante povisuju LDL kolesterol i dovode do stvrdnjavanja arterija, dok dodatna sol povećava krvni tlak i opterećuje srce", pojašnjava on za SheFinds.
Kao zdraviju, ali jednako ukusnu alternativu, preporučuje pečenje svježeg krumpira s maslinovim uljem i začinima.
Pizza je mnogima omiljeno jelo, ali visok sadržaj zasićenih masti i natrija, osobito kada je prekrivena prerađenim mesom i dodatnim sirom, može uzrokovati probleme sa srcem. Zdravija opcija je domaća pizza s cjelovitim tijestom, nemasnim proteinima poput piletine ili puretine i puno povrća.
Čips ima visoku kalorijsku vrijednost te sadrži puno masti i natrija, što može pridonijeti prekomjernoj težini i povišenom krvnom tlaku. Umjesto toga, Gervacio preporučuje da konzumiramo kokice bez maslaca ili domaći čips od kelja, koji je znatno zdraviji te ima manje kalorija od "običnog" čipsa.
Iako kokice mogu biti zdrava grickalica, dodavanje maslaca i soli može povisiti razinu LDL-a, odnosno lošeg kolesterola, i povećati rizik od ateroskleroze. Dijetetičarka Lisa Richards objašnjava da visok LDL kolesterol može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara.