U ovim malim noćnim zalogajima možete bezbrižno uživati

Foto: 123RF

Svaki organ u našem tijelu ima svoj bioritam, odnosno svoje doba dana kada najbolje funkcionira i ima najviše energije za najbolju učinkovitost, stoji u studiji dr. Satchidanande Pande.

"Ritam hranjenja promijenio se posljednjih nekoliko godina jer ljudi imaju i više razloga ostati budni noću, no kad jedu i danju i noću, remete normalne metaboličke cikluse", objašnjava Panda.

Ali, što u slučaju ako smo zbilja jako gladni? Evo nekoliko prijedloga kako utažiti glad, a pritom ne naštetiti svom metabolizmu.

1. ​Zrnati sir izvrstan je noćni obrok jer ima nizak postotak ugljikohidrata, a visok udio proteina. Ne plašite se punomasnog svježeg sira, jer 2/3 šalice sadrže manje od šest grama masti.

2. ​​S dvostruko više proteina, grčki jogurt sadrži i probiotičke kulture te manje laktoze od običnog jogurta, a bogatiji je kalcijem i ima manji udio šećera i ugljikohidrata. Ako mu dodate i šaku zrna šipka, dobit ćete ukusan obrok pun antioksidansa.  

3. Tamna čokolada koja sadrži 70 posto kakaa zadovoljit će vašu noćnu želju za slatkim. Istovremeno, osigurat će vam poveću dozu antioksidansa, a može pomoći i sniziti krvni tlak i poboljšati funkcije krvnih žila.

4. Pistacije su bogate hranjivim tvarima i jednostavna su užina. Neka istraživanja pokazuju da grickanje pistacija u usporedbi s drugim orašastim plodovima dovodi do većeg gubitka težine i smanjuje rizik za kardiovaskularne bolesti.

5. Kokosovo mlijeko kremasti je noćni obrok od svega 70 kalorija. Kokos je izrazito nutritivan i bogat vlaknima, vitaminima C, E, B1, B3, B5 i B6, kao i mineralima poput željeza, selena, kalcija, magnezija i fosfora. Ne sadrži laktozu, te je iz tog razloga odlična alternativa za one s intolerancijom.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.