Svrbež na vlasištu: Zašto se pojavljuje i što znači?

Foto: Shutterstock

SVRBEŽ vlasišta vrlo je neugodan problem koji se barem jednom u životu javi kod svake osobe. Osim što je vrlo iritirajuće, češanje glave može znatno utjecati i na vaše samopouzdanje. Bez obzira na to je li riječ o običnoj prhuti ili svrbežu vlasišta uzrokovanom gljivičnom ili bakterijskom infekcijom, sve dok ne pronađete njegov uzrok, osjećat ćete se loše.

Dermatolozi naglašavaju da uzroci svrbeža mogu biti mnogobrojni, a uklanjanjem onog pravog pomoći ćete vlasištu te se brzo riješiti neugodnog peckanja i osjećaja nadraženosti.

Zašto se javlja?

Neki od najčešćih uzroka su prhut, suho vlasište, epidermalne ciste, pretjerana anksioznost, slaba higijena kose te gljivične i virusne infekcije uzrokovane autoimunom bolešću. Neki od banalnijih uzroka svrbeži vlasišta mogu biti promjena šampona ili izloženost klimatskim promjenama.

Isto tako, stručnjaci naglašavaju da veliku ulogu u zdravlju vlasišta ima i prehrana. Konzumiranje nezdrave hrane ostavlja vidljive posljedice na našoj koži, ali i na kosi. Prehrana bogata šećerom, prerađenom hranom i lošim masnoćama potiče povećano lučenje sebuma, što može rezultirati nadraženošću i neželjenim ljuskicama na tjemenu.

Kako si pomoći?

Najvažnije je pronaći uzrok svrbeži kako biste uklonili ono što vam smeta i stvara vam neugodnosti. Ako sami ne možete detektirati uzrok, potrebno je javiti se dermatologu koji će napraviti sve potrebne pretrage i dati odgovarajuću dijagnozu.

Najčešće je riječ o uzrocima koji se vrlo lako rješavaju te ne trebaju terapiju, dok se u rjeđim slučajevima prepisuju kreme ili neki drugi preparati za uklanjanje simptoma svrbeži, uglavnom kada je riječ o gljivičnoj infekciji.

Isto tako, potrebno je voditi računa o svakodnevnim rutinama koje mogu biti opasne za zdravlje vašeg vlasišta. Dermatolozi prvenstveno spominju redovitu i pravilnu higijenu kose, izbjegavanje hrane koja je okidač za pojavu peruti, korištenje šampona koji ne nadražuju kožu vlasišta te izbjegavanje stresa, koliko je to moguće.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.