Zdravlje crijeva ima ključnu ulogu u općem zdravlju - utječe na probavu, imunitet, pa čak i na raspoloženje i rad mozga. Kada dođe do oštećenja crijevne sluznice, što može biti posljedica loše prehrane, stresa, antibiotika ili upale, mogu se javiti nadutost, osjetljivost na hranu, pa čak i kronične bolesti. Zbog toga je važno pronaći način kako ojačati zaštitnu barijeru crijeva - a jedan fermentirani proizvod u tome posebno pomaže.
Prema novoj studiji, upravo kiseli kupus ima snažan učinak na zdravlje crijeva. Istraživanje je provedeno u laboratorijskom modelu koji simulira ljudska crijeva, a uspoređivani su učinci sirovog kupusa, salamure, kupovnog i domaćeg kiselog kupusa. Pokazalo se da su i kupovni i domaći kiseli kupus učinkovito štitili stanice crijevne stijenke od upalnih oštećenja, dok sirovi kupus nije imao isti učinak.
Zanimljivo je da su pozitivni učinci zabilježeni i bez dodatka konkretne probiotičke kulture, što znači da se korisni spojevi razvijaju prirodnim procesom fermentacije, neovisno o načinu pripreme, piše SheFinds. Studija je pokazala da ova fermentirana namirnica može smanjiti oštećenje crijevne barijere za čak 35 posto, što dodatno potvrđuje tvrdnje o blagotvornom djelovanju fermentirane hrane.
Dodavanje kiselog kupusa u svakodnevnu prehranu može biti jednostavno i ukusno. Možemo ga poslužiti kao prilog uz piletinu, losos ili povrće, dodati u sendviče za dodatnu hrskavost ili umiješati u salate. Na taj način ne samo da obogaćujemo obrok okusom, već i činimo nešto dobro za svoje zdravlje crijeva i probave.