Stručnjaci otkrili koliko bi trebalo trajati popodnevno drijemanje

Foto: Shutterstock

DRIJEMANJE obično može završiti na dva načina. Ili ćete se probuditi osvježeni i spremni za ostatak dana, ili ćete se, što je vjerojatnije, osjećati još umornije i mrzovoljno. Najgore je kad se vaš dnevni odmor produži i nastavi se u noć pa se probudite oko 2 ujutro i potpuno ste budni.

The Sleep Foundation je nedavno objavio ključ za najbolje dnevno drijemanje nakon kojeg biste se trebali osjećati odlično. Radi se o „power nap” drijemanju ili vrlo kratkom odmaranju u poslijepodnevnim satima, a dovodi do potpunog oporavka tijela, dovoljnog za kvalitetno odrađivanje ostatka dana.

Koja je idealna duljina "power napa"?

Istraživači su otkrili da je petominutno drijemanje prekratko da se zađe dovoljno duboko kroz faze spavanja. S druge strane, spavanje 30 minuta ili duže daje tijelu dovoljno vremena da uđe u dubok san. Međutim, predugo drijemanje može ostaviti osjećaj umora i zbunjenosti i do sat vremena nakon.

Dakle, imajući to na umu, krajnja duljina drijemanja je negdje između 10 i 20 minuta.
Ova takozvana „moćna drijemanja” ili power napovi idealni su za brzo osvježenje, pružaju prednosti oporavka bez da se nakon toga osjećate pospano.

Postoji nekoliko izuzetaka od ovog pravila, pogotovo ako ste bolesni

U tom slučaju možete drijemati dulje, jer naše tijelo zahtijeva više sna kad se nosi s bolešću, prema stručnjacima. Također, djeca bi trebala spavati dulje tijekom popodnevnog odmora, jer imaju veće potrebe za snom od odraslih.

Naravno, dulje drijemanje tijekom dana može ometati vašu normalnu rutinu noćnog spavanja, pa je vjerojatno najbolje odspavati samo ako stvarno to trebate. Stručnjaci za spavanje kažu: “Pokušajte drijemati na pola puta između vremena kada se probudite i vremena kada planirate ići u krevet.”

I uvijek postavite alarm za drijemanje kako biste spriječili strašno buđenje u 2 sata ujutro, kako piše The New York Post.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.