Stručnjaci objasnili zašto je dobro konzumirati riblje ulje

Foto: 123 RF

VEĆ odavno su znanstvena istraživanja pokazala da je riblje ulje najbolji izvor omega-3 masnih kiselina.

"Riblje ulje je ekstrakt riblje masti. Bogato je omega-3 masnim kiselinama, uključujući eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokosaheksaensku kiselinu (DHA). Esencijalne masne kiseline, kao što su EPA i DHA dolaze samo iz hrane kao što su riba, riblje ulje, ulje jetre bakalara i nekih vegetarijanskih proizvoda koji sadrže ulje algi. Jedan od razloga zašto je riba dio zdrave prehrane je upravo njeno ulje. Omega-3 masne kiseline imaju posebnu ulogu u našim stanicama", kaže Alyssa Pike, voditeljica komunikacija za International Food Information Council Foundation.

"EPA i DHA brinu se za zdravlje naših očiju, mozga i srca. Neki dokazi također upućuju da riblje ulje olakšava probleme kod reumatoidnog artritisa. Druge studije preporučuju riblje ulje za poboljšanje mentalnog zdravlja, kod osoba s dijagnosticiranom depresijom, bipolarnim poremećajem i shizofrenijom", kaže nutricionistica Malina Malkani. 

Osim nabrojanih masnih kiselina, riblje ulje sadrži još vitamin A i vitamin D u aktivnom obliku. Zbog toga njegova konzumacija predstavlja mnoge dobrobiti za naš organizam. To su zaštita krvnih žila, sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka i rizika od srčanog udara, čvršće kosti i mišići, sniženje krvnog tlaka, bolja cirkulacija, bolje živčane funkcije, uspostavljanje hormonske ravnoteže u tijelu itd.

Za organizam je veoma važno uzimati omega masne kiseline u pravom omjeru, jer pretjeranom konzumacijom ribljeg ulja možemo dovesti do slabljenja imuniteta, usporavanja procesa zgrušavanja krvi, proljeva, osipa na koži, tvrde stručnjaci. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.