Što stolica otkriva o našem zdravlju? I više nego što mislimo

Foto: Shutterstock

STRUČNJAKINJA za zdravlje probavnog sustava Carla Oates otkrila je što stolica govori o našem cjelokupnom zdravlju i kako izgledaju normalne navike pražnjenja crijeva. 

Kaže da su mnogi svjesni da nam kosa, koža, zubi i nokti daju naznake o našem zdravlju, a stolicu zanemarujemo.

"Praćenje crijeva može dati izvrstan uvid u naše zdravlje - stoga je zdrava stolica važnija nego što mislite. Na stolicu utječu čimbenici načina života, bilo da se radi o prehrani, konzumiranju alkohola, stresu i veličinama porcija koje jedemo", napomenula je na Instagramu i podijelila tablicu koju su još 1998. formulirali istraživači Stephen Lewis i Ken Heaton sa Sveučilišta u Bristolu.

Taj grafički prikaz najčešćih konzistencija stolice otkriva cijeli spektar mogućih stanja - od normalnog zdravlja crijeva do proljeva.

Broj jedan je stolica koja podsjeća na zečju, a ona je znak zatvora. Tip dva je stolica u obliku kvrgave kobasice, koja također ukazuje na blagi zatvor. Stolica u obliku klipa kukuruza i ona koja podsjeća na glatku kobasicu smatraju se normalnima, dok stolica koja izgleda poput grožđa ukazuje na nedostatak vlakana. Proljev karakterizira stolica u obliku pilećih medaljona, kao i vodena, odnosno potpuno tekuća stolica.

"Tip tri i četiri smatraju se optimalnima i tome bismo svi trebali težiti", napomenula je Carla.

Ako želite potaknuti zdravu stolicu, u svoju prehranu, prema dijetetičarki Lenne Ward, trebate uvrstiti leću, chia sjemenke, zob, kruške, voće i povrće s korom, cjelovite žitarice, mahunarke te orašaste plodove i sjemenke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.