Što se događa vašem organizmu nakon što pojedete cvjetaču?

Foto: Pexels

OD CVJETAČE možete napraviti rižoto, može postati tijesto za pizzu, pretvoriti se u kašu, pa čak i u njoke. Osim toga, može dodati hranjive sastojke vašoj prehrani. 

Iako je cvjetača vrlo hranjiva, ima nekoliko nedostataka kojih moramo biti svjesni.

1. Dobit ćete dozu vlakana

Cvjetača je prepuna vlakana. U samo jednoj šalici nalaze se 2 do 3 grama vlakana. Ona su, naravno, važna za cjelokupno zdravlje, a mogu vam pomoći da izgubite kilograme.

Osim što će pomoći da vaš probavni sustav pravilno funkcionira, vlakna također mogu smanjiti upalu. Osim toga, doprinose manjem riziku od raka, dijabetesa, bolesti srca i još mnogo toga. Također vam pomažu da se osjećate sitima, što znači da je manja vjerojatnost da ćete se prejesti.

2. Bit ćete hidratizirani

Cvjetača se sastoji od nevjerojatnih 92% vode. To znači da, kad je jedete, ne unosite samo brojne hranjive sastojke već i puno vode. U samo jednoj porciji cvjetače (100 grama) možete dobiti 59 mililitara vode, navodi Healthline.

3. Mogli biste se osjećati naduto

Osim vitamina C, E i K, cvjetača sadrži i FODMAP. FODMAP su fermentirani oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli, što u osnovi znači da je ova namirnica izrađena od ugljikohidrata kratkog lanca koji se u tankom crijevu ne probavljaju tako lako. Ono što se događa je da fermentiraju u debelom crijevu, što ne uzrokuje samo nadutost i plinove već su studije povezale FODMAP sa sindromom iritabilnog crijeva.

No kuhanjem cvjetače možete olakšati posao svojoj probavi. Kuhanje razgrađuje neke od tih ugljikohidrata, tako da ih crijeva lakše probavljaju i apsorbiraju ono što je potrebno.

4. Cvjetača bi mogla utjecati na djelotvornost vaših lijekova

Cvjetača je bogata vitaminom K, što može predstavljati problem ako koristite određene lijekove. Recimo, lijekovi za razrjeđivanje krvi mogu komunicirati s vitaminom K, pa liječnici ljude koji uzimaju te lijekove često upozoravaju da paze na unos vitamina K. Vitamin K pomaže u zgrušavanju krvi, stoga je važno održavati razinu vitamina K konstantnom prilikom uzimanja sredstava za razrjeđivanje krvi.

Drugim riječima, vitamin K i razrjeđivači krvi zapravo su neprijatelji i djeluju jedni protiv drugih, piše Eat This, Not That.

5. Mogli biste izgubiti kilograme

Jedna šalica cvjetače sadrži samo 25 kalorija, 2 do 3 grama vlakana i mnoštvo vitamina i hranjivih sastojaka (vitamini A, C i K, kalij, folati i još mnogo toga). Naravno, možete izgubiti kilograme samo ako manje zdrave i kaloričnije namirnice zamijenite cvjetačom te ako je konzumirate u umjerenim količinama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.